Nyheter
Belysning

Snabba leveranser

Fri frakt över 499 kr (Fraktklass XL över 4999kr)

Öppet köp i 30 dagar

Barnmattor

Är du på jakt efter fina barnmattor till familjens små? I denna produktkategori har vi på Rum21 samlat alla våra mattor för barn.

OYOYI webblager
The World Matta Ø135cm
607 kr
Visar 15 produkter
Beige
Blå
Brun
Grå
Multi
Rosa
Röd
Vit
Gul
Pris
1 100 kr
3 000 kr
OYOYI webblager
Ice Cream Matta /Väggdekoration 45x65 cm
419 kr

InnehållMattor till barnrummet

Barnmattor – för ökad trivsel i barnens kvarter

Ett ombonat och fint inrett barnrum är nog någonting som de flesta föräldrar eftersträvar till sina små. Därför lägger man omsorg i att välja ut rätt färgpalett, dekorationer, textilier och möblemang. Ett inslag som gör väldigt mycket för att ett barnrum ska kännas varmt, mysigt och ombonat är en matta. Särskilt eftersom en stor del av barns vakna tid spenderas på golvet, vare sig de just lärt sig krypa eller har lekdejter med skolkamrater. Med en matta på golvet får familjens små en skön och mjuk yta att vara på.

Med barnmattor som harmoniserar med rummets övriga färgskala eller tema, kan du också binda ihop inredningen på ett fint sätt. Antingen med en stor matta mitt i rummet – eller med mindre mattor, när du i vill skapa känslan av flera zoner för olika aktiviteter.

Djur, bilar och många andra modeller

Barnmattor kommer i många olika modeller, former och färgalternativ. Fyrkantiga barnmattor är vanliga och passar i de flesta rum, medan en rund matta ger ett mjukare intryck. Men du kan också hitta former som är roliga och fantasifulla – till exempel i formen av ett djur eller frukt.

I rum med mönstrade tapeter kan en barnmatta i mer neutrala nyanser som grå, beige eller en pastellfärg göra sig bäst. Det är många gånger ett populärt val i babyns rum. Har du däremot ett lite äldre barn kanske ni gärna väljer ut mattan tillsammans. Eftersom barn tenderar att dras till klara färger som blå, grön och rosa, medan vuxna ofta föredrar dovare toner, kan en kompromiss vara att välja en rolig, mönstrad matta som passar rummets stil. Kanske en barnmatta som har en mer neutral bas, men med motiv i färg. Det finns gott om fina barnmattor med mönster och motiv av exempelvis djur och bilar.

Mattor vars motiv inbjuder till lek är också mycket populära inslag i barnrum. Vanliga motiv är djurparker, hoppa-hage-mattor och bilmattor där barnet kan leka att den kör bil på vägarna. Dessa mattor passar extra bra när du vill uppmuntra till kreativ lek och låta barnet använda sin fantasi. 

Skötselråd för barnmattor

När du köpt en matta till barnets rum vill du givetvis att den ska hålla sig fin och fräsch så länge som möjligt. Det kan kanske ibland kännas som en utmaning, eftersom barn ofta är stökiga små varelser som mycket väl kan få för sig att använda mattan som målarduk.

Barnmattor är väldigt ofta tillverkade med detta i åtanke. Syntetisk ull är därför ett mycket vanligt material på mattor för barn. Materialet är tåligt, lätt att dammsuga och rengöra med en fuktad trasa. Men det görs även mattor för barn i material som bomull, ull och jute. I många fall är de lättskötta och kan handtvättas – men i andra fall krävs kemtvätt. Därför är det alltid bäst att läsa och följa mattans specifika tvättråd.