Inspiration
Sök
FavoriterFavoriter
Möbler

Snabba leveranser

Fri frakt över 499 kr (ej möbler)

Alltid prisgaranti

Shop/Textil /Sovrumstextilier/Överkast

Överkast

Med ett vackert överkast skapar du en extra ombonad känsla i ditt sovrum. I sortimentet hos oss på Rum21 hittar du både enfärgade och mönstrade överkast, som passar i de flesta hem. Välj bland många fina modeller och material, som du med enkelhet kan beställa hem online.

Garbo & FriendsI webblager
Mellow Lin Filt/Överkast, 130x170 cm
899 kr
Visar 107 produkter
Stäng meny
LinumI webblager
Paolo Överkast 270x260 cm, Creamy Beige
3 198 kr
Prismatchat

InnehållLyxig hotellkänsla med ett överkast

Inom inredning sägs det ofta att det är detaljerna som gör rummet – och överkastet är just en sådan detalj. Det kan göra mycket för hur du upplever ditt sovrum. Ett rum som är så starkt kopplat till avkoppling och återhämtning som sovrummet är, bör genomsyras av harmoni och lugn. Med fluffiga kuddar och vackra sängkläder, bidrar överkastet med samma känsla av lyx och avkoppling som du får i ett hotellrum. Det är ett mycket enkelt sätt att skapa en mjukare, mer ombonad atmosfär i ditt sovrum, som möjliggör nedvarvning. Med enkla medel kan du skapa ett rum att trivas i, samtidigt som du ger det en personlig touch genom att låta en vacker bäddning återspegla din stil.

Men ett överkast fyller faktiskt inte bara en estetisk funktion utan tillför även extra värme och skyddar dina sängkläder från damm och smuts. Dessutom ger det ett mer välordnat och städat intryck av rummet.

Förnya ditt sovrum på nolltid

Med överkast kan du snabbt förändra sovrummet och ge det en helt ny känsla. Det är helt enkelt en perfekt inredningsdetalj för dig som tycker om variation och gärna uppdaterar sovrummets inredning efter rådande trender eller årstider. 

På sommar och vår kan du till exempel leka med somriga mönster, ljusa färger som gult och rosa, eller neutrala nyanser som beige och vitt. Välj ett tunnare överkast för de varmare månaderna, till exempel i bomull eller linne, för en extra luftig känsla. När höst- och vinterkylan smyger sig på kan du byta ut de tunnare överkasten mot något varmare. Öka mysfaktorn med ett tjockare material, till exempel i sammet eller ett quiltat bomullsöverkast, som samtidigt förändrar sovrummets utseende drastiskt. Varför inte testa en neutral grå nyans eller en mörkare ton av grönt eller blått? Ett tips för dig som vill vara så ekonomisk som möjligt är att välja en vändbar modell. På så vis kan du enkelt förnya utseendet i ditt sovrum, men med ett och samma överkast.

Vilken storlek på överkast passar din säng?

Det finns olika sätt att bädda sin säng, men det vanligaste är kanske ändå att drapera överkastet över hela sängen. Allra finast blir det om överkastet har ett överhäng på cirka 40–45 cm runt sängens kanter. Hur mycket överhäng du får beror på sängens bredd, men också madrassens höjd. 

80- eller 90-säng: till en enkelsäng eller barnsäng av denna dimension rekommenderas ett överkast på 140x220 cm, alternativt 180x260 cm.

120-säng: det rekommenderade måttet på överkast är 180x260 cm.

140- eller 160-säng: på överkastet rekommenderas måttet 230x260 cm. 

180-säng: till en dubbelsäng på 180 cm är det rekommenderade måttet på överkast 260x260 cm. Om du hellre bäddar så att överkastet endast täcker halva sängen, räcker 180x260 cm.