Nyheter
Belysning

Snabba leveranser

Fri frakt över 499 kr (Fraktklass XL över 4999kr)

Öppet köp i 30 dagar

Sängöverkast

Ge sovrummet ett omedelbart lyft, med ett snyggt och lyxigt sängöverkast. Här hittar du det sortiment av överkast som vi på Rum21 handplockat. Välj bland flera olika material, storlekar och modeller.

HAYI webblager
Mega Dot Överkast, 260x260 cm, Ljusgrå
1 891 kr
Visar 76 produkter
Beige
Svart
Blå
Brun
Grön
Grå
Röd
Vit
Gul
Pris
700 kr
1 100 kr
1 800 kr
3 000 kr
4 900 kr
HAYI webblager
Mega Dot Överkast 235x245 cm, Ivory
1 798 kr

InnehållLyxig hotellkänsla med ett överkast

Sängöverkast – för ett drömmigare sovrum

Avundas du ofta över de vackert inredda sovrummen i inredningsmagasinen, där sängarna draperats med vackra textilier och kuddar? Med ett fint sängöverkast kan du komma ett steg närmare att skapa ett minst lika drömmigt sovrum!

Sängöverkastet är en inredningsdetalj som kanske lätt glöms bort, men som har en mycket stor betydelse för helhetsintrycket i ett sovrum. Det har förmågan att både binda ihop rummets inredning, men också tillföra personlighet och värme till ditt sovrum. På så vis kan du skapa en miljö som känns ombonad och trivsam, vilket ju trots allt är ganska essentiellt för ett rum där vi ska varva ner efter dagens slut. Sängöverkastet fyller faktiskt också en praktisk funktion, som ofta underskattas – det skyddar dina sängkläder från smuts och damm.

Bädda efter säsong

Med ett sängöverkast får du inte bara känslan av ett mer välstädat sovrum. Det är också ett mycket enkelt sätt att, med små medel, få in en känsla av variation i sin inredning. Vanligt är att bädda efter säsong och ha ett par olika uppsättningar med sängöverkast att variera mellan. 

Sommartid, när de ljumma kvällarna lätt kan göra det för varmt i rummet, kan det vara skönt med ett svalare material. Luftiga och tunna material, som exempelvis bomull eller linne, är ofta uppskattade. Det kan också handla om vilka färger du väljer; vitt, beige, grått och andra ljusa färger funkar alltid – men ibland kan det vara kul att även leka med härligt somriga mönster. Vintertid, när man ofta vill ha en extra stor mysfaktor i rusket, kan det tunna överkastet med fördel bytas ut. Kanske mot en quiltat variant för extra värme eller ett vackert, skimrande sängöverkast i grön, blå, lila eller svart sammet? Det senare tillför onekligen en omedelbar känsla av elegant lyx till sovrummet.

Vill du ha en extra effektfull bäddning? Testa att bädda med lager på lager, med överkastet över endast halva sängen, kuddar och mysiga filtar. Fundera på vilken känsla du vill skapa i ditt sovrum och välj därefter färger, strukturer och material för att skapa din drömbäddning.

Vilken storlek på överkast ska du välja?

För en vacker bäddning med ett sängöverkast, gäller det att välja rätt storlek till din säng. Det är nämligen inte endast sängens bredd som avgör vilken storlek som passar bäst, utan madrassens tjocklek kan också vara avgörande. Vår rekommendation är att du därför dubbelkollar måtten på just din madrass. Du behöver veta måtten på madrassens bredd, längd och höjd. Höjden mäter du från madrassens övre kant och så långt ner som du vill att ditt sängöverkast ska hänga. Nedan följer ett par standardmått du oftast hittar i butik, men dessa kan variera något beroende på märken: 

Enkelsäng (80- eller 90-säng): 180x260 cm

120-säng: 180x260 cm

140- eller 160-säng: 240x260 cm

Dubbelsäng (180 cm): 260x260 cm