Nyheter
Belysning

Snabba leveranser

Fri frakt över 499 kr (Fraktklass XL över 4999kr)

Öppet köp i 30 dagar

Matbord

Ett matbord utgör tveklöst ett av hemmets viktigaste och mest använda möbler. Hos oss på Rum21 hittar du snygga alternativ som passar både det lilla köket och den stora matsalen, oavsett vilken form, färg eller material du söker.

Visar 756 produkter
Beige
Svart
Blå
Mässing
Brun
Grön
Grå
Ek
Rosa
Röd
Vit
Trä
Gul
Pris
1 100 kr
3 000 kr
8 100 kr
22 000 kr
59 900 kr
Längd
100 cm
200 cm
300 cm
400 cm
Bredd
50 cm
100 cm
150 cm
200 cm
250 cm
Höjd
20 cm
40 cm
60 cm
80 cm
100 cm
Diameter
50 cm
100 cm
150 cm
200 cm
EthnicraftBeställningsvara
Roller Max Matbord Mahogny, Ø150 cm
28 189 kr
GUBII webblager
GUBI Matbord 100x200 cm, Valnöt
22 469 kr

InnehållMatbordet – hemmets hjärta

Runt ett matbord händer livet. Där samlas vi med familjen för att avnjuta måltider tillsammans efter långa dagar på jobb och skola. Vi delar samtal och upplevelser, läser läxor, dricker vårt morgonkaffe och umgås kring det under julbaket. Ena stunden extraknäcker matbordet som hemmakontor, för att i nästa dukas upp för barnkalas och festliga middagar med vänner. Det är så mycket mer än bara en matplats. Vart i världen vi än reser och oavsett vilken kultur vi tillhör, så är en sak nästan alltid gemensam – matbordet har en central roll i våra sociala liv. 

Matbordet är också en möbel som bidrar till rummets helhetsintryck och atmosfär. Det ska därför inte bara vara funktionellt, utan även designen ska passa in i ditt hem. Det är runt ett matbord som många av dina minnen skapas – så välj det med omsorg.

Fyrkantigt, ovalt eller runt matbord – hur väljer man?

Att välja ett nytt matbord handlar inte bara om huruvida det ska vara vitt, svart eller träfärgat – utan det är även en fråga om praktiska behov. Du behöver bland annat fundera över hur stort eller litet matbordet behöver vara och vilken form som passar i ditt hem. 

- Rektangulära matbord – den vanligaste formen i svenska hem som är enkla att möblera med. Finns i standardstorlekar för 4, 6 eller 8 personer – men ibland även större.

- Kvadratiska matbord – en trevlig form som blir allt vanligare och oftast finns i standardstorlekarna 140x140 cm och 150x150 cm. Tar upp mycket yta och passar därför bäst i stora rum.

- Runda matbord – en snygg form som bryter av och mjukar upp ett fyrkantigt rum. Ett trevligt bord för det sociala hemmet, där man lätt vill kunna ordna en extra sittplats.

- Ovala matbord – en mjuk form som är enkel att möblera med och rymmer många personer. I jämförelse med rektangulära bord är det ofta lättare att ordna extra, bekväma sittplatser vid ett ovalt matbord.

- Matbord med iläggsskiva – ett praktiskt alternativ för dig som vill kunna rymma större sällskap vid behov. Finns i de flesta former.

Hur väljer du material på ditt matbord?

Materialvalet är av högsta vikt på den möbel som ska utgöra samlingspunkten i ditt hem, då det ofta innebär en investering. Matbord i massivt trä, såsom ek, valnöt och furu bidrar med värme och en rustik charm. De kräver dock en del underhåll, beroende på hur de är ytbehandlade. Marmor är ett slående vackert material, som liksom alla naturmaterial kommer med ett unikt utseende. Det är dock sämre lämpat med matbord i marmor för barnfamiljer, eftersom det är känsligt mot både vätskor och värme. Ett matbord i laminat, melamin eller lövträfanér däremot, passar ypperligt för barnfamiljen. De är både lättskötta och tåliga mot sådant som repor, vätskor och smuts.