Nyheter
Belysning

Snabba leveranser

Fri frakt över 499 kr (stora varor över 4999kr)

30 dagars öppet köp

Ullmattor

Det spelar ingen roll vem du är eller vilken stil du har – ullmattan är en klassiker som passar i de flesta miljöer. På Rum21 har vi ett gediget utbud av högkvalitativa ullmattor i snygg design. Här kan du botanisera bland massor av färger, modeller och mönster.

Chhatwal & JonssonI webblager
Sista chansen
Nari Matta 170x240cm, Taupe
8 397 krREK11 995 kr
Visar 666 produkter
Beige
Björk
Svart
Blå
Brun
Grön
Grå
Metall
Multi
Natur
Orange
Rosa
Lila
Röd
Stål
Vit
Gul
Pris
1 100 kr
3 000 kr
8 100 kr
22 000 kr
Längd
100 cm
200 cm
300 cm
400 cm
Bredd
50 cm
100 cm
150 cm
200 cm
250 cm
300 cm
Diameter
LayeredI webblager
Flower Field Ullmatta, 180x270 cm
14 900 kr
Linie DesignI webblager
Kampanj
Acacia Matta 170x240 cm, Blue
6 260 krREK7 825 kr

InnehållMattor av ull

Ullmattan – för ett varmare och mysigare hem

Ullmattan är en stilren klassiker vars världsvida popularitet existerat i tusentals år. Fullt förståeligt, om du frågar oss, med tanke på att mattor av ull tenderar att ha alla fördelar en matta kan ha. De är mjuka och värmande, slitstarka, naturligt smutsavvisande

 och har en alldeles utomordentlig livslängd. Dessutom är de inte bara vackra – utan det är en typ av matta vars charm ökar med tiden. 

Eftersom en ullmatta verkligen tillför en stor mysfaktor i rummet, passar de utmärkt i ett vardagsrum eller sovrummet. Där kommer även materialets skönt värmande egenskaper till sin rätt. Vill du dessutom ha en extra hög känsla av komfort, kan du välja en tjock ullmatta med lång lugg eller en så kallad “bubblig” handvävd modell. Men visste du att du lika gärna kan placera en matta av ull i ditt kök eller i en hall? Tack vare materialets resistens och smutsavvisande egenskaper, klarar en ullmatta utan problem att ligga på en plats där den utsätts för hög trafik.

Ullmattor i olika design

Eftersom ull är ett av de vanligaste materialen på mattor, finns det många olika sorters ullmattor att välja bland. Det finns heller inga begränsningar för vilka färger eller mönster du kan hitta. En blå, brun eller grön ullmatta med intrikata mönster, är precis lika vanligt som en ullmatta i neutrala nyanser som vit, naturvit, beige, grå eller ljusgrå. De senare alternativen är särskilt populära när man vill få in en känsla av natur i hemmet.

Det finns exempelvis handvävda ullmattor, såsom den klassiskt skandinaviska röllakan-varianten eller de populära kelimmattorna, där mattans baksida är lika dekorativ som framsidan. Du kan även välja på tuftade ullmattor och handknutna ullmattor, som båda har sina respektive unika kvalitéer. En tuftad ullmatta kan ha tillverkats både för hand eller i maskin, och har en nätliknande baksida där luggen har fästs. Dessa går att hitta i tusentals olika utseenden med både skuren och öglad lugg, så vävtekniken erbjuder många möjligheter. Handknutna mattor är rena konstverk. Det krävs både skicklighet och lång tid för att handknyta en stor, tät matta. Rätt skötta håller de en hel livstid – eller längre. De välkända orientaliska mattorna är ett exempel, men idag görs även många handknutna mattor i modern design.

Hur stor ullmatta ska du välja?

Det är inte alltid helt lätt att veta vilken storlek man ska välja på sin ullmatta. Det absolut vanligaste misstaget är att köpa en för liten matta. Därför kommer här ett några generella riktlinjer gällande storlekar: 

Rund matgrupp, 4 stolar: 250 cm i diameter

Matgrupp, 6–8 stolar: 200x300 cm eller 250x350 cm

Soffgrupp/divansoffa/hörnsoffa: 200x300 cm eller 250x350 cm

Dubbelsäng: 200x300 cm eller 250x300 cm

Enkelsäng: 140x200 cm eller 170x240 cm

Belysning Möbler Utemöbler Inredning Textil Mattor Servering Barn Jul Nyheter Erbjudanden null Inspiration Varumärken null Presentkort Gift Guide null null Butiken Kundservice Om Rum21 Våra butiker Kundservice Returer