Nyheter
Belysning

Assietter

Behöver du komplettera din servis med en eller flera assietter? Hos oss på Rum21 kan du köpa både enstaka exemplar eller hela 6-pack. I vårt sortiment hittar du många snygga assietter, av modern såväl som klassisk design.

RörstrandI webblager
Mon Amie Assiett 18 cm, 6-Pack
932 kr
Visar 142 produkter
Beige
Svart
Blå
Brun
Grön
Grå
Orange
Rosa
Lila
Transparent
Vit
Gul
Pris
148 kr
245 kr
400 kr
700 kr
1 100 kr
1 800 kr
IittalaI webblager
Kastehelmi Assiett Klar 17 cm, 6-Pack
921 kr

InnehållAssietten - en viktig del av dukningen

Assietten – det mångsidiga lillfatet

Assietten är en behändig liten tallrik och vanligtvis en given del av din bordsservis. Den används lika flitigt till frukostmackan och fikat, som till en efterrätt eller förrätt som serveras på middagsbjudningen. Det är helt enkelt en liten tallrik som varje hem och person har glädje av. 

Utbudet av assietter i olika modeller är i det närmaste oändligt. Till varje stor tallrik finns det vanligen en matchande assiett – och de kommer i alla tänkbara färger, mönster och former. Även storlekarna kan skilja de olika modellerna åt. Assietter tillverkas nämligen i storlekar från 12 cm till 22 cm, där de minsta är perfekta till ditt fika och de större lämpar sig utmärkt till förrätten eller helgfrukosten. Vilken typ av assiett söker du?

Porslin, glas eller stengods – vilket passar dig?

Assietter kan tillverkas av flera olika material. Stengods, porslin och glas hör till de allra vanligaste alternativen och är det du oftast har hemma. Samtliga av dessa material har sina respektive fördelar och nackdelar – detaljer som kan vara bra att känna till när du står inför valet av dina nya assietter.

Stengods: Assietter av stengods ger din dukning en organisk, personlig och rustik känsla. Små tallrikar av detta slag är ofta handtillverkade, samt glaserade. Därför kan du inte bara hitta dem i många olika nyanser, utan du får även assietter där varje enhet är helt unik. Stengods som material är mycket tåligt – det tål maskindisk, mikrovågsugn och är vanligtvis ungsfast.

Porslin: Porslin är ett klassiskt tallriksmaterial, som är både tåligt och lättskött. Assietter av porslin finns i många olika glasyrer, mönster och modeller. Moderna porslinsassietter tål i stort sett alltid både maskindisk och mikron.

Glas: Assietter i glas tillverkas i både färgat och klart glas. De kan kännas lika eleganta, som roliga och lekfulla. En fördel med assietter av härdat glas är att de kan se ut och kännas som benporslin, men kostar betydligt mindre. Härdat glas är också ett tåligt material med stor resistens mot snabba temperaturväxlingar. Men om en repa eller skadad kant väl har uppstått, blir glasassietten kraftigt försvagat.

Mixat eller matchat – hur gillar du att duka?

Innan du köper nya assietter bör du fundera över hur din övriga servis ser ut. Vill du att allt matchar i färg, stil och form – eller föredrar du att gå utanför boxen? 

Att duka upp bordet med en servis som går i samma stil eller färg, ger ett genomtänkt uttryck som sällan slår fel. Men det kan också vara fint att bryta av med en annorlunda form eller färg. En fyrkantig assiett kan exempelvis bli en charmig kontrast till en runt mattallrik – medan en blå assiett kan bli effektfullt mot en annars vit servis. I vårt utbud kan du köpa assietter online som passar just din stil.

Belysning Möbler Inredning Textil Mattor Servering Barn Utemöbler Nyheter null Inspiration Varumärken null Presentkort null null Butiken Kundservice Om Rum21 Våra butiker Kundservice Returer