Nyheter
Belysning

Oljelampor & Fotogenlampor

Sprid ett varmt och behagligt ljus med en vacker oljelampa. Vi på Rum21 älskar oljelampor – därför hittar du flera fina modeller i vårt sortiment, både designklassiker och moderna favoriter.

Visar 43 produkter
Svart
Blå
Mässing
Brun
Grön
Grå
Orange
Rosa
Röd
Transparent
Gul
Pris
1 100 kr
1 800 kr
3 000 kr
4 900 kr
8 100 kr
Karlskrona LampfabrikI webblager
Koholmen Fotogenlampa, Grön
887 kr
Karlskrona LampfabrikI webblager
Koholmen Fotogenlampa, Jadegrön
959 kr

InnehållOljelampan – den mest klassiska av ljuskällor

Oljelampan anses vara en av de tidigaste och äldsta lamporna i människans historia. De allra första versionerna av denna populära ljuskälla bestod av en veke nedstoppad i en oljefylld lerskål eller urgröpt sten. Lång tid har emellertid gått sedan dess. Oljelampan har genomgått flera utvecklingsskeden under resans gång och det var först under 1800-talet som den först kom till Sverige. Här kom den att bli den vanligaste lampan i våra hem, ända fram till det att den elektriska belysningen tog över.

Idag finns det en stor variation i design på oljelampor. Från de klassiska, industriella och rustika, till de allra mest moderna modellerna av klot i glas. Dessa omtyckta lampor sprider en varm och mysig stämning, som gör dem fina var de än står – utomhus såväl som inomhus. Extra stämningsfullt blir det kanske under höst och vinter, då vi under stora delar av dygnet lever i mörker. Värmeljus i all ära, men få ljuskällor blir så vackra och mysiga som en riktigt fin oljelampa. Dessutom lyser de upp betydligt bättre och är enkla att flytta runt, vilket är praktiskt om du någon gång får strömavbrott eller befinner dig i sommarstugan som saknar elektricitet.

Hitta en oljelampa i en design som passar dig

Den ständigt populära oljelampan finns i många olika versioner och modeller. Från de som du kan ha hängande i ditt tak, till bordslampan och vägghängda modeller. Faktum är att det till och med finns marschall-versioner och facklor som i grunden är en oljelampa. Det går även att köpa flera olika tillbehör till dagens oljelampor, såsom trattar och väggställningar. 

Oljelampor är oftast gjorda av metall, keramik och/eller glas. Mässing och koppar är material som ofta förknippas starkt med just oljelampor – förmodligen för att de mest klassiska modellerna från förr var tillverkade i just dessa metaller. Vanligen i kombination med en långsmal cylinder av klart glas, som skyddade den brinnande lågan. Dessa stilrena och vackra versioner av oljelampan är än idag mycket populära i svenska hem.

Idag finns emellertid oljelampan i många olika färger och utseenden. Många modeller liknar den klassiska, men istället för metall så kommer de med färgat glas i nyanser som grön, röd och blå. Du hittar också vackra och minimalistiska oljelampor i runt glas, format likt kupor istället för cylindrar. Men en oljelampa kan också komma i form av en stormlykta eller glasklot. Det finns med andra ord en oljelampa för alla smaker – vare sig du vill ha en stor eller liten. 

Är en fotogenlampa samma sak som en oljelampa?

Förr gick oljelampan ofta under namnet fotogenlampa, då den ofta drevs med fotogen. Idag är det dock vanligare att använda lampolja, men även bioetanol, som drivmedel. Även om det fortfarande går bra att använda fotogen, så rekommenderas det sällan längre då oljelampor av glas löper stor risk att bli sotiga av fotogen.