Nyheter
Belysning

Vinglas

Förhöj smak- och doftupplevelsen med rätt vinglas. Hos oss på Rum21 hittar du många fina vinglas – välj bland modern, klassisk eller retro design och många olika storlekar. Många av våra vinglas säljs även i 2-pack, 4-pack eller 6-pack.

OrreforsI webblager
Intermezzo Blå Aroma 62 cl
479 kr
Visar 67 produkter
Blå
Brun
Grön
Grå
Orange
Rosa
Transparent
Gul
Pris
148 kr
400 kr
1 100 kr
MareldI webblager
Rödvinsglas 46 cl Klar, 4-pack
399 kr

InnehållVinglas – för fester och vardagslyx

När du vill duka upp till festliga måltider, en lyxigare tisdagsmiddag eller spendera sommarkvällen i goda vänners lag på balkongen, är vackra vinglas ett inslag som tveklöst förhöjer upplevelsen. De är dekorativa, behagliga att dricka ur och bidrar med en känsla av lyx. Att njuta av ett glas rött, vitt eller rosé i ett väldesignat vinglas i kristall är inte bara angenämt, utan glasen lyfter också fram vinets eller dryckens smaker och aromer. Ja, till och med vanligt vatten smakar bättre när du dricker det ur ett vinglas.

Utbudet på vinglas av olika modeller är idag enormt. Det spelar nästan ingen roll vad du letar efter; vinglas med eller utan fot, med guldkant, med motiv, med mönster eller i en design à la 50-tal. Du kan till och med hitta vinglas i färgat glas, som exempelvis gröna nyanser eller med en grön fot.

Vilken storlek och form ska du välja?

Den första frågan du ska ställa dig när du ska välja vinglas, är vilken typ av vin du ska servera – rödvin, vitt vin eller ett rosé? Olika slags vin har nämligen olika egenskaper, exempelvis doft och smak, som påverkas av vinglasens storlek och form.

Vita viner: Då vitt vin serveras kylt och sällan behöver luftas, är vitvinsglas mindre än rödvinsglas både till storleken och i kupan. Det gör att den svala temperaturen bevaras bättre. Gillar du torra, fräscha viner som Sancerre, Chablis eller Sauvignon Blanc, rekommenderar vi att du väljer vinglas med smalare midja och en liten mynning, då dessa bäst framhäver vitvinets friskhet och syra. En fylligare Chardonnay däremot, kan du med fördel servera i ett vinglas med bredare snitt och kupa. Dessa kommer att framhäva mognaden och aromerna mer än ett smalare vitvinsglas.

Roséviner: Rosé serveras liksom vitt vin väl kylt, och passar därför utmärkt att hälla upp i vitvinsglas.

Röda viner: Rödvinsglas är större, med bredare kupor och rundare former i jämförelse med vitvinsglas. Det gör att vinets aromer och bouquet framhävs, samtidigt som rödvinet luftas. Ju mognare rödvin du gillar, desto bredare och rundare kupa är att föredra.

Olika glas för rödvin

Rödvinsglas delas upp i två olika varianter; Bordeaux-glas och Burgundy-glas (även kallat Bourgogne-glas). Du känner igen Bordeaux-glasen på dess mindre kupor och mer avsmalnande form, designade för att styra vinet till munnens bakre del. Dessa glas är anpassade för fylligare röda viner, som Amarone, Merlot eller Cabernet-viner. Det är också ofta ett bra val för dig som vill ha ett standardglas att servera rödvin i.

Vinglas av Burgundy-modell är designade med en bredare kupa som låter vinets arom och bouquet utvecklas, samtidigt som dess form leder vinet till tungspetsen. Om du föredrar röda viner med högre syra, som en Pinot Noir eller traditionell Tempranillo, är dessa glas utmärka val.

Belysning Möbler Inredning Textil Mattor Servering Barn Utemöbler Nyheter null Inspiration Varumärken null Presentkort null null Butiken Kundservice Om Rum21 Våra butiker Kundservice Returer