Nyheter
Belysning

Sänglampor

Skapa den perfekta atmosfären i ditt hem med vårt utbud av bordslampor på Rum21. Vare sig det är för läsning, arbete eller dekor, våra lampor erbjuder både stil och funktion. Utforska olika designer och material för att hitta den bordslampan som passar din personliga stil och behov.

Visar 360 produkter
Beige
Svart
Blå
Mässing
Brun
Grön
Grå
Orange
Rosa
Lila
Röd
Transparent
Vit
Gul
Pris
400 kr
1 100 kr
3 000 kr
8 100 kr
22 000 kr
DCWéditionsI webblager
Mantis BS5 Vägglampa
3 377 kr
VippI webblager
524 Väggspot, Svart
2 423 kr
A++
DCWéditionsI webblager
Lampe Gras N°214 Vägglampa, Svart
5 890 kr

InnehållSänglampor – ljuskällan som sätter stilen

Sänglampan är en liten inredningsdetalj, men har en stor effekt på både trivsel, funktionalitet och stil i ditt sovrum. Den sprider ett stämningsfullt ljus, fungerar som läslampa, hjälper dig att navigera i mörkret och är en trevlig kamrat att ha under den dunklare årstiden, då morgonsolens ljus inte strilar genom fönstret när du vaknar. I ett barnrum är sänglampan många gånger en given superhjälte, som håller barnet sällskap och beskyddar familjens små mot monster som lurar i mörkret. Dessutom underlättar den när det är dags för kvällens sagostund. 

Men sänglampan är också en detalj i inredningen som verkligen kan förstärka din personliga inredningsstil. Kanske vill du få till den industriella looken, genom att ta in detaljer som en sänglampa i svart metall eller mässing, som monteras på en hög sänggavel i återbrukat trä? Kanske hämtar du inspiration ur den klassiska skandinaviska inredningsstilen och gillar de ikoniska saxlamporna med vit skärm? Med rätt sorts sänglampa lyfter du hela rummets interiör. 

Hur kan sänglampor placeras?

När man talar om sänglampor är det lätt att tänka på lampan som traditionellt sett står på ett nattduksbord – och ofta i dubbel uppsättning intill dubbelsängen. De klassiska sänglamporna på fot och skärm har vanligen ett mjukt, nedåtriktat ljus som bidrar till en hemtrevlig känsla. För dig som vill ställa din sänglampa på ett bord finns det idag ändlöst med alternativ att välja bland, både vad gäller stil, material och design. Vissa har ett tydligt riktat ljus, medan andra erbjuder fler valmöjligheter genom till exempel justerbara armar. 

Idag är det dock inte särskilt ovanligt att sänglampans placering är på väggen, golvstående eller till och med hängande från taket. Inredningstrenderna har blivit allt mer kreativa och det märks tydligt på det enorma utbud av sänglampor som finns idag. Sänglampor som sitter på väggen eller fastmonterade på sängens gavel, samt hängande pendlar i metall, guld, trä eller glas, kan vara slående vackra i sovrummet. Med en pendel får du dock sällan samma möjlighet att rikta ljuset dit du vill ha det, i jämförelse med justerbara stående eller vägghängda sänglampor.

Slutligen finns det även den smidiga och platssnåla lösningen – en sänglampa som sätts upp med klämma. Sätt den på din sänggavel, på ett bord eller varför inte fastklämd i en hylla på din vägg. Du kan enkelt flytta den dit du behöver den, utan vare sig skruvdragare eller hammare. 

Sänglampa med dimmer för lyxigare känsla

Dimbara lampor hör inte enbart hemma i taket, utan kan vara en riktigt mysig detalj även som sänglampa. Med dimmer kan du själv välja om du vill ha ett funktionellt ljus – eller ett mer stämningsfullt och intimt sken. Fördelen med modern armatur är att de väldigt ofta är dimbara, men glöm inte att kolla så att själva LED-, glöd- eller halogenlampan också är dimbar.