Nyheter
Belysning

Snabba leveranser

Fri frakt över 499 kr (Fraktklass XL över 4999kr)

Öppet köp i 30 dagar

Dörrmattor

Välkomna gäster till ditt hem med en snygg och praktisk dörrmatta. Hos oss på Rum21 hittar du många modeller på dörrmattor som hjälper dig att hålla hallen ren och fräsch.

HeymatI webblager
Mix Dörrmatta 85x115 cm, Teklan
2 600 kr
Visar 177 produkter
Beige
Svart
Blå
Brun
Grön
Grå
Orange
Rosa
Lila
Röd
Vit
Gul
Pris
245 kr
400 kr
700 kr
1 100 kr
1 800 kr
3 000 kr
Längd
50 cm
100 cm
150 cm
200 cm
Höjd
1 cm
2 cm
3 cm
4 cm
5 cm
Diameter
DixieI webblager
Tree Gummimatta, 45x75 cm
300 kr

InnehållDörrmattan – hemmets första intryck

Det första som välkomnar dina gäster till ditt hem är dörrmattan. Vanligtvis är den placerad utanför eller precis innanför dörren, där den på bästa sätt kan göra sitt jobb; se till att smuts och grus inte tas med in i bostaden. Säkert har du upplevt hur det lätt samlas grus, gräs och lera i hallen – och hur jobbigt det är när strumporna blir våta för att blöta pölar bildats där snö smält runt skorna. Allt detta slipper du med en funktionell dörrmatta vid dörren.

Men en dörrmatta kommer också spela in i upplevelsen av din entré. En klassiskt svart, beige, brun eller grå dörrmatta gör sitt jobb medan den håller sig diskret i bakgrunden. Mönstrade eller färgade dörrmattor i till exempel en grön, blå eller röd nyans kan istället bidra med värme och dynamik till din hall. Väljer du en dörrmatta av naturmaterial får entrén en lite mer rustik eller lantlig känsla. Dörrmattor med text och hälsningsfraser på är andra vanliga – och ibland roliga – alternativ du kan hitta till hallen. 

Gummi, plast och andra material

En dörrmatta ska klara av smuts, slitage och väta bra – därför är de tillverkade i natur- eller syntetmaterial vars fibrer är mycket motståndskraftiga. När du ska köpa en dörrmatta behöver du först fundera på var den ska placeras. Utanför dörren är det smidigt med dörrmattor som har en tålig borst eller skrapfunktion, där skorna kan torkas av innan du kliver in i bostaden. Dessutom får de inte bli förstörda av regn och rusk. Dörrmattan som placeras inomhus ska istället vara extra bra på att absorbera vatten från blöta skor.

Bland dörrmattor i naturmaterial hittar du exempelvis jute, sisal, ull och modeller gjorda av bast från kokos. Materialen är stilrena och snygga, samt mycket slitstarka, men inte alltid anpassade för att ligga utomhus. Ska du däremot placera dörrmattan på en veranda eller farstu som ligger skyddad mot oväder, så kan en matta av kokosborst vara ett bra val. 

Gummi, gjutjärn och plast är material som är lättskötta och enkla att rengöra. Dessutom tål de väta, vilket gör dörrmattor av dessa material mycket lämpliga för utomhusbruk. Många så kallade absorberingsmattor, som är vanliga att använda i hallen, är även de gjorda i syntetiska plastmaterial – ofta med gummerad baksida som håller dem på plats. Det finns också praktiska skomattor i naturgummi och med hög kant, som är perfekta avställningsytor för skor som använts i snö eller regn.

Vanliga storlekar på dörrmattor

När du köper en dörrmatta bör den vara i en lagom storlek för din hall. Vanligast är det med dörrmattor som täcker dörrens bredd, men både större och mindre modeller förekommer. 

Dörrmattor på 60x90 cm passar vanligtvis till enkeldörrar, men vill du ha en större matta i entrén kan du till exempel kika på storleken 80x120 cm.