Nyheter
Belysning

Snabba leveranser

Fri frakt över 499 kr (Fraktklass XL över 4999kr)

Öppet köp i 30 dagar

Charles & Ray Eames

Vitra
Charles och Ray Eames är bland de viktigaste amerikanska formgivarna på 1900-talet. De står bakom designklassiker som Hang it All och Housebird som produceras av Vitra. Paret har, förutom möbler och inredning på sin meritlista, även studerat både arkitektur och konst.
Visar 20 produkter
Svart
Blå
Brun
Grön
Grå
Rosa
Röd
Vit
Pris
1 100 kr
3 000 kr
8 100 kr
VitraI webblager
Eames Dekoration Plywood, Limited Edition, Grå
16 650 kr
Klädhängare från Vitra
Hang it all
VitraTillfälligt slut
Plywood Mobile Model B
1 490 kr

InnehållEames och Vitra

Charles och Ray Eames

Charles Eames som föddes 1907 i St. Louis, Missouri, studerade arkitektur vid Washington University och designade hus och kyrkor i samarbete med olika partners. 1940 vann han och Eero Saarinen första pris i tävlingen Organic Design in Home Furnishings arrangerad av Museum of Modern Arts (MoMA). Samma år utsågs Eames till chef för industridesignavdelningen på Cranbrook Academy of Art.

Ray Kaiser, född 1912, gick på Bennett College i Millbrook, New York, och studerade konst vid Hans Hofmann School of Fine Arts fram till 1937. Hon registrerade sig vid Cranbrook Academy of Art 1940. Ray och Charles blev ett par och gifte sig 1941. Ray var filmregissör, arkitekt och designer och började arbeta med Charles 1944.

Paret flyttade till Los Angeles och började experimentera med tekniker för tredimensionell gjutning av plywood. Målet var att skapa bekväma stolar till ett överkomligt pris. Kriget avbröt arbetet och Charles och Ray började istället designa och utveckla benskenor gjorda av plywood som sedan tillverkades i stora mängder för Amerikanska flottan.

Eames och Vitra

1946 ställde de ut sina möbler, som på den tiden ansågs experimentella och före sin tid, på MoMA. Därefter började Herman Miller Company producera Eames möbler. 1957 tecknade Vitra ett licensavtal med Herman Miller och började producera Eames design för Europa och Mellanöstern. Charles och Ray Eames djupa inflytande hos Vitra är bestående och det var deras möbler som tog Vitra in i världen av möbeldesign. Det var mötet med deras arbete som främjade företagets början som möbeltillverkare. Än idag fortsätter Eames designfilosofi att markant forma företagets mål, värderingar och inriktning. Idag är det parets ättlingar som driver Eames Office och tar hand om alla frågor kring produktion av Eames design. Vitra är den enda auktoriserade tillverkaren av Eames-produkter för Europa och Mellanöstern. När du äger en Eames-produkt tillverkad av Vitra vet du att den är ett original.