Nyheter
Belysning

Snabba leveranser

Fri frakt över 499 kr (Fraktklass XL över 4999kr)

Öppet köp i 30 dagar

Greta M. Grossman

GUBI
Greta Magnusson Grossman (1906-1999) var en svensk formgivare från Helsingborg. Hon studerade på Konstfack i Stockholm och 1933 blev hon den första kvinnan att vinna ett möbelpris av Svenska slöjdföreningen. Samma år startade hon designfirman Studio i Stockholm där hon formgav möbler och inredningsdetaljer. 1940 flyttade hon med sin man, jazzmusikern Billy Grossman, till USA och startade upp en egen butik på Rhodeo Drive i Kalifornien. Grossman hittade sin stora framgång i USA och det var där hon designade lampan Grasshopper som kom att bli hennes mest kända design. Grasshopper lanserades 1947 i USA och säljs idag som nyproduktion av danska GUBI.
Visar 21 produkter
Svart
Blå
Brun
Grå
Vit
Pris
3 000 kr
4 900 kr
8 100 kr
13 400 kr
22 000 kr
GUBII webblager
Cobra Bordslampa, Svart
4 386 kr
GUBII webblager
Gräshoppa Golvlampa, Vintage red
7 649 kr

InnehållGreta M Grossman - Startskottet för "Scandnavian Modern"

Greta M Grossman föddes år 1906 i Helsingborg, Sverige. Grossman utbildade sig på Konstfack och därefter startade hon en designfirman Studio på Stureplan i Stockholm där hon sålde både möbler och belysning. Grossman var den första kvinnliga formgivaren som vann ett möbeldesignpriset av Svenska slöjdföreningen år 1933. 1940 flyttade Greta med sin man till USA och blev uppmärksammad för sina arkitektkunskaper. Greta blev omtalad för att kunna designa hus på besvärliga tomter, hon blev även omskriven i tidningen "Arts & Architecture". Samma år startade Greta upp en butik på den kända gatan Rhodeo Drive i Los Angeles. Där sålde hon svenska möbler och belysning med en modern touch, hon var en av de första att göra "Scandinavian modern" till ett internationellt uttryck.

Gretas unika framtoning av svensk modernism var en omedelbar hit i Los Angeles, det tog inte lång tid förrän kändisar som Greta Garbo, Ingrid Bergman & Frank Sinatra uppmärksammade henne. På 40-50-talet fanns Gretas design på museum runtom i hela världen som MoMA i New York och nationalmuseet i Stockholm. Under sin livstid gjorde hon karriär på två kontinenter, Nordamerika och Europa. Mest känd är hon för sin vackra golvlampa Grasshopper som idag är nyproducerad av det danska designföretaget GUBI.