Inspiration
Sök
FavoriterFavoriter
Möbler

Snabba leveranser

Över 13 000 produkter i lager

Alltid prisgaranti

Shop/Formgivare/Greta Grossman

Greta Grossman

Greta Magnusson Grossman var en svensk möbelformgivare som föddes i Helsingborg 1906. Greta studerade på Konstfack och var den första kvinnliga designern att vinna möbeldesignpriset 1933. År 1940 flyttade Greta med sin man till USA och startade upp en butik på Rhodeo Drive, där hon sålde svenska möbler och lampor. Det var inte förrän hon flyttade till USA som hon fick uppmärksamhet för sina talanger. År 1947 designade hon golvlampan Grasshopper men det är inte förrän på senare år som den blivit populär igen. Nu finns Grasshopper och Cobra som en nyproduktioner hos danska designföretaget Gubi.
Visar 32 produkter
Stäng meny
Gubi
I webblager
Design Deal
Gräshoppa Golvlampa, Jet-Black
5 994 kr

InnehållDesignmöbler med skandinavisk design

Greta Grossman föddes år 1906 i Helsingborg, Sverige. Greta Grossman utbildade sig på Konstfack och därefter startade hon en butik på Stureplan i Stockholm där hon sålde både möbler och belysning. Greta Grossman var den första kvinnliga formgivaren som vann möbeldesignpriset år 1933. 1940 flyttade Greta med sin man till USA och blev uppmärksammad för sina arkitektkunskaper. Greta blev omtalad för att kunna designa hus på besvärliga tomter, hon blev även omskriven i tidningen "Arts & Architecture". Samma år startade Greta upp en butik på den kända gatan Rhodeo Drive i Los Angeles. Där sålde hon svenska möbler och belysning med en modern touch, hon var en av de första att göra "Scandinavian modern" till ett internationellt uttryck.

Gretas unika framtoning av svensk modernism var en omedelbar hit i Los Angeles, det tog inte lång tid förrän kändisar som Greta Garbo, Ingrid Bergman & Frank Sinatra uppmärksammade henne. På 40-50-talet fanns Gretas design på museum runtom i hela världen som MoMA i New York och nationalmuseet i Stockholm. Under sin livstid gjorde hon karriär på två kontinenter, Nordamerika och Europa. Mest känd är hon för sin vackra golvlampa Grasshopper som idag är nyproducerad av det danska designföretaget GUBI.