Nyheter
Belysning

Snabba leveranser

Fri frakt över 499 kr (Fraktklass XL över 4999kr)

Öppet köp i 30 dagar

Stolab - Från träd till stol

Vi fick besöka Stolab och ta en titt inne i fabriken och från första parkett se hur deras möbler med varsam hand tillverkas- från träd till stol!

De flesta av oss känner till Carl Malmstens berömda stol, Lilla Åland. Det är en klassiker som har funnits i de svenska hemmen i generationer. Möbelföretaget bakom stolen är det över 100 åriga möbelsnickeriet Stolab. Ett företag som med stolthet tar varje steg i produktion och tillverkning på största allvar.

Ingen vanlig pinnstol

 

Allt börjar i skogen. Träd väljs ut för hand, allt för att hitta den bästa stammen. Om en planka visar sig ha en för stor kvist i sig eller vrida sig i torkningsprocessen väljs den bort.

 

Därefter sågas varsamt varje del till stolen ut. Troget sitt småländska arv låter man ingenting gå till spillo, exempelvis sparas hörnen från Lilla Åland-sitsen för att skapa en annan design, pallen Lilla Snåland. Rester återbrukas och allt spillmaterial flisas ned och värmer upp fabriken. Hållbart och kostnadseffektivt!

 

En stol från Stolab sätts ihop med största precision, den enda detaljen som inte produceras på plats i den svenska fabriken är toppstycket på Miss Holly-stolen. Den kräver en viss teknik där träet stukas till dess vridna form. För detta har Stolab tagit våra vänner på andra sidan sundet till hjälp, närmare bestämt i Odense, Danmark.

Efter tillsågning och otaliga slipningar bränns Stolabs emblem in på stolens undersida.

Därefter numreras stolen, så nästa gång du sätter dig på en Lilla Åland, titta under för att se vilket nummer den har!

Det har hänt en del sedan 1907 då Stolab startade, en hel del manuella moment har bytts ut till maskiner och smarta robotar skapar perfekta resultat varje gång.

Förändringarna har gjorts dels för att kunna ta vara på fler timmar av dygnet, dels för att kunna vidhålla en ergonomisk arbetsplats där personalen mår bra och vill stanna.

Här ser vi hur en robot slipar stolar mellan målningsvarven.