Nyheter
Belysning

Svanenmärkning

Det nordiska Svanenmärket är en världsledande miljömärkning som skapades 1989 med syfte att göra det enkelt för konsumenter att hitta miljöanpassade produkter. Svanenmärkta produkter ökar hela tiden och idag miljömärker Svanen allt från tvättmedel, matbutiker och fonder till hela hus och möbler.

Svanenmärkta möbler och inredning

En Svanenmärkt inredningsprodukt upprätthåller:

- Att man vid tillverkning använt trä från hållbart skogsbruk

- Att klimat-och energipåverkan minskar

- Att möbeln håller en hög kvalitet och god funktion

- Att påverkan från miljö-och hälsofarliga ämnen har minimerats

Tänk långsiktigt och tänk igenom dina köp. Handla inredning av hög kvalitet, som du kommer att älska länge och som går att reparera.

Att Svanenmärka möbler

Kraven för att Svanenmärka möbler är hårda. Kraven omfattar material, kemikalier som används vid tillverkning samt utsläpp av skadliga ämnen vid tillverkning. Det ställs även krav på användningen av den färdiga möbeln samt kring cirkulära aspekter som garanti, kvalitet och materialåtervinning.

Kraven inkluderar:

• Användning av hållbara förnybara råvaror, t.ex. krav på spårbarhet och minst 70 % certifierad träråvara.

• Miljö- och hälsoegenskaper hos kemikalier som används i tillverkningen, tillsätts materialen eller används vid ytbehandling. Det finns bland annat strikta krav på användning av ämnen som är cancerframkallande, reproduktionstoxiska och kan skada genetiskt material, och ett förbud mot halogenerade flamskyddsmedel, fluorider och antibakteriella tillsatser inklusive nanopartiklar.

• Begränsningar av innehåll och utsläpp av formaldehyd och VOC i relevanta kemikalier och material såsom lim, stoppmaterial, textilier, träbaserade skivor och laminat.

• Gränser för energiförbrukning vid tillverkning av träbaserade skivor och laminat samt standby-energiförbrukning för rörliga möbler som höj- och sänkbara skrivbord och sängar.

• Test av kvalitet och funktion.

• Garanti, tillgänglighet av reservdelar och cirkulär design.

Här på Rum21 finns svanenmärkta möbler och detaljer från FDB Møbler, HAY och Paper Collective.

Belysning Möbler Inredning Textil Mattor Servering Barn Utemöbler Nyheter null Inspiration Varumärken null Presentkort null null Butiken Kundservice Om Rum21 Våra butiker Kundservice Returer