Nyheter
Belysning

Trendåret 2019

Varje år besöker vi på Rum21 olika mässor runtom i världen för att spana in inredningstrender för det kommande året med färger, material och allt vad det innebär. Här delar vi med oss av vår trendspaning för inredningsåret 2019.

Vi ser en färgsprakande trend med djuriska mönster som blandas upp med dova, naturinspirerade inslag.

Organiska och ekologiska material blir större och större och det märks att tillverkarna har tänkt om för att fånga den allt mer miljömedvetna konsumenten. Vi ser även en hel del produkter tillverkade av återvunna, hållbara material som också visar på en ny respekt för miljön och vår planet.

Starka färger och djuriska mönster

Starka färger dominerar och tonerna går i vinrött, grönt, puderrosa och mörklila. Gult och orange är ofta återkommande accentfärger. Silver och metallic är fortsatt populärt och vi ser tydliga influenser från disco-eran under sent 70-tal. Även inslag från 90-talets inredning tar plats i hemmen, i form av högblanka ytor, glasbord och svampmålade väggar. Färgat glas håller i sig - framför allt rökfärgat, men även gult, brunt, mörkblått och svart. Bland textilier och inredningsdetaljer ser vi inslag från djurriket i form av zebra- och tigermönster. Ytterligare en trend som verkar komma tillbaka är färgtoningar – från ljust till mörkt och tvärtom. Kort sagt kan vi konstatera att mottot numera lyder ”more is more!” – kul, tycker vi.

Naturmaterial och organiska former

Balansen är dock fortfarande allt. De exploderande färgelementen blandas upp med naturmaterial som sten och runda organiska former. Basen i inredningen verkar vara inspirerad av karg natur och det är tydligt att en närvaro av naturen är viktig, kanske går det hand i hand med det alltmer förekommande miljötänket. Vi vill ha lugna miljöer med stort fokus på rummet. Gröna växter – gärna i plast - tar plats i rummen och det är inte helt fel att låta rejäla krukväxter ersätta en möbel eller två. Neutrala färger kombineras med svart och vitt och vi tillför fler textilier än tidigare, linne är ett material som håller sig fortsatt starkt. Det skapar en mysig, harmonisk tillvaro där det finns tid för reflektion och eftertanke.

Läs fler artiklar här

InnehållInredningstrender 2019