Nyheter
Belysning

Ryamattor

Fluffig, mjuk och dekorativ – ryamattan är en återkommande favorit i svenska hem. Här på Rum21 har vi samlat ett brett utbud av ryamattor. Välj bland olika design, färger, mönster och alla sorters storlekar.

LayeredBeställningsvara
Shaggy Ryamatta 180X270 cm, Benvit
8 900 kr
Visar 35 produkter
Beige
Svart
Brun
Grå
Röd
Vit
Pris
3 000 kr
4 900 kr
8 100 kr
13 400 kr
22 000 kr
Längd
200 cm
250 cm
300 cm
400 cm
400 cm
Bredd
150 cm
200 cm
250 cm
300 cm
Diameter

InnehållRyamattor

Ryamattan – den återvändande klassikern

Ryamattan är en retro-klassiker vars stora popularitet nådde sin kulmen under 60-talet. Därefter försvann den länge på grund av att man ansåg den vara ohygienisk med sin långa lugg. De ryamattor som görs idag är generellt tillverkade i ull eller syntetiska material, som är betydligt enklare att hålla rena. Det har bidragit till att den här fantastiskt sköna och snygga mattan återigen tagit sig upp på topplistan över mattfavoriter i Sverige. 

Få mattor kan få ett rum att kännas så ombonat och mysigt, som en luggmatta – som ryamattan också kallas. Den karaktäristiska luggen är mjuk och bekväm att gå på. Därför är det populärt att ha en ryamatta i vardagsrummet eller i sovrummet, till exempel intill sängen. I dessa rum är mysfaktorn ofta önskvärd – och vad passar då bättre än en fluffig rya?

Så tar du hand om din luggmatta

En ryamatta kan ha både kort och lång lugg. Medan en rya med lång lugg är extra mjuk och skön, så är en ryamatta med kort lugg mer praktisk och lättstädad. 

Luggmattor mår bra av regelbunden dammsugning, men även av att skakas ur ibland för att verkligen få bort smuts och damm. En syntetisk ryamatta kan också ofta tvättas i maskin – men bara så länge den inte har en baksida i jute. Jutematerialet gillar inte väta, utan blir lätt bubbligt när det torkar. Därför är det bättre att tvätta en sådan rya med torrschampo – eller lämna in den för en professionell plantvätt. Har du en ryamatta i ull kan du med fördel använda torrschampo eller försiktigt badda mattan med en fuktad, ren och ljus handduk. Ullmattor kan generellt också tvättas med kallt vatten – under förutsättning att mattans baksida tål väta.

Det bästa skötselrådet vi kan ge dig är dock att alltid läsa och följa de tvättråd som finns på just den ryamattan du köpt. 

Stylingtips med stora och små ryamattor

En ryamatta i hemmet kan både kännas retro, fräscht och modernt. Här kommer några idéer för dig som söker inspiration på hur du kan inreda med en stor eller liten ryamatta i hemmet. 

Välj rätt storlek! Ofta hamnar en ryamatta i vardagsrummet eller sovrummet. Standardstorleken 200x300 cm passar till exempel perfekt till dubbelsängen, den tresitsiga soffan eller divansoffan.

Lek med kontraster. En fluffig rya skapar dynamik i ett rum med hårda material och kantiga linjer. Varför inte testa en rund variant, för att mjuka upp rummet ytterligare?

Färg- och mönsterval. Våga lek med ryamattor i färger som grön, blå och röd – eller varför inte en mönstrad modell – för att förstärka en känsla av liv i rummet. En matta i en mer neutral färg som vit, grå, beige, brun eller svart, kan däremot passa bra om väggarna är prydda med mönstrad tapet i färg.

Belysning Möbler Inredning Textil Mattor Servering Barn Utemöbler Nyheter null Inspiration Varumärken null Presentkort null null Butiken Kundservice Om Rum21 Våra butiker Kundservice Returer