Nyheter
Belysning

Espressokoppar

Är du på jakt efter snygga och kvalitativa espressokoppar? I denna produktkategori har vi på Rum21 samlat alla våra espressokoppar, -muggar och -glas från flera populära varumärken. Här kan du köpa hela set, såväl som enstaka koppar med fat. Klassiska eller moderna, färgglada, svarta eller vita – vad vill du helst dricka ditt italienska kaffe ur?

MateusI webblager
Bubbles Espressokopp 10 cl, Blå
275 kr
Visar 24 produkter
Beige
Blå
Brun
Grön
Grå
Orange
Rosa
Lila
Röd
Vit
Pris
90 kr
148 kr
245 kr
400 kr
700 kr
Petite FritureI webblager
Donut Espressokopp 2-pack, Bubble Gum
518 kr

InnehållEspressomuggar

Förhöj kaffestunden med snygga espressokoppar

Föreställ dig en tidig vårmorgon med solens första värmande strålar mot din hud. Du sitter på ett litet italienskt café, intill ett pittoreskt kullerstenstorg där frukt- och grönsaksstånd börjat ställas upp inför dagens torghandel. I handen har du en kopp rykande färsk espresso, där du sitter och funderar över det goda i livet. Visst låter det ganska härligt? Nu är det kanske inte möjligt att resa till Italien var och varannan dag – men att ändå njuta av en riktigt god espresso är verkligen en vardagslyx för många. I takt med att espressomaskiner blir allt vanligare i svenska hem och inte bara i caféer, ökar behovet av fina espressokoppar som förhöjer upplevelsen. 

Faktum är att en espressokopp sägs påverka hur du upplever smaken av kaffet. Både formen, materialet och hur koppen är behandlad spelar in. Visste du till exempel att en avsmalnande botten och bredare öppning är avgörande för att espressons goda “crema” – det vill säga det gyllenbruna skummet – ska kunna expandera ordentligt på toppen av kaffet? 

Hur skiljer sig espressokoppen från andra koppar?

Den mest uppenbara skillnaden mellan en espressokopp och en vanlig kaffekopp är storleken. Du dricker sällan stora volymer av espresso, eftersom det i jämförelse med vanligt bryggkaffe är både starkare och mer koncentrerat. En espressokopp eller espressomugg är därför generellt inte större än att den rymmer cirka 50–90 ml. 

En annan avgörande aspekt är att en bra espressokopp bör ha tjocka väggar, som förhindrar snabb nedkylning. En espresso ska nämligen drickas när den ännu är het, om du frågar experterna. Ofta värms därför dessa små koppar upp i förväg – exempelvis ovanpå caféets espressomaskin eller genom att hälla upp kokande vatten i koppen strax innan espresson serveras i den. 

Espressokoppar av glas och keramik

De allra flesta modeller av espressokoppar – med fat eller inte – är gjorda av härdat glas eller högkvalitativt porslin. Det är nämligen viktigt att kopparna tål höga temperaturer, då en espresso helst ska serveras med en temperatur på 86–95°C

Medan vissa menar att espressoglas är ett måste för dig som vill uppnå en perfekt crema och den bästa av smakupplevelser, så anser andra att porslinskoppar är det enda rätta. En tredje menar att kanten varken får vara för tunn eller för tjock. Med andra ord finns det många olika preferenser – så välj en kopp vars design tilltalar just dig. 

En sak som de allra flesta är överens om däremot, är att riktigt bra espressokoppar håller så pass länge att du bör se det som en engångsinvestering. Satsa därför på koppar eller espressoglas av hög kvalité – vi lovar att det är värt det i längden!

Belysning Möbler Inredning Textil Mattor Servering Barn Utemöbler Nyheter null Inspiration Varumärken null Presentkort null null Butiken Kundservice Om Rum21 Våra butiker Kundservice Returer