Inspiration
Sök
FavoriterFavoriter
Möbler

Snabba leveranser

Fri frakt över 499 kr (ej möbler)

Alltid prisgaranti

Shop/Formgivare/Arne Jacobsen

Arne Jacobsen

Arne Jacobsen (1902-1971) är en av Danmarks mest kända designers och arkitekter. Han lade ett stort fokus på samspelet mellan arkitektur och interiör och ansågs därför som en företrädare för funktionalismen. Han inledde tidigt ett samarbete med den världskända Fritz Hansen och har under sin livstid skapat alster som har kommit att bli sanna designklassiker, så som stolarna Sjuan, Myran och Ägget och belysningsserien AJ.
Visar 108 produkter
Stäng meny
Fritz HansenBeställningsvara
High Dot Barstol, Valnöt / Krom
2 260 kr
Prismatchat
AJ Bordslampor
AJ Bordslampor
AJ från Louis Poulsen

InnehållArne Jacobsen - företrädare för funktionalismen

Arne Jacobsen (1902-1971) är en av Danmarks mest kända designers och arkitekter. Med sitt unika öga för design räknas han som en företrädare för funktionalismen. Han ansåg nämligen att arkitektur och interiör ska komplettera varandra, och att man därför behöver analysera strukturen och användningsområdena i en byggnad för att kunna bestämma dess inredning. Arne Jacobsen växte upp i en borgerlig familj och utbildade sig till en början till murare, innan han läste vidare till arkitekt vid Konstakademins arkitekturskola i Köpenhamn. År 1929 kom hans genombrott, då han vann en tävling med sitt bidrag till Framtidens Hus. Detta ledde till att han öppnade sitt första egna kontor och inledde ett samarbete med den världskända möbelleverantören Fritz Hansen.

I slutet av 1950-talet ritade Arne Jacobsen världens första designhotell - SAS Royal Hotel i Köpenhamn, där han även formgav inredning och möbler. I samband med detta skapades designklassiker som Ägget, Svanen och AJ-lamporna, som än idag är några av hans mest sålda produkter, och resultatet blev en perfekt balans mellan exteriör och interiör.

Under sin livstid berömdes Arne Jacobsen med flera prestigefyllda utmärkelser och han har erkänts som en av världens främsta formgivare. Efter hans död hyllas han fortfarande och hans klassiska design syns i hem världen över.