Nyheter
Belysning

Snabba leveranser

Fri frakt över 499 kr (Fraktklass XL över 4999kr)

Öppet köp i 30 dagar

Bruno Mathsson

Fritz Hansen
Bruno Mathsson (1907-1988) är en känd formgivare som var med och etablerade uttrycket "Scandinavian modern" tillsammans med andra kända formgivare. Bruno har designat ett flertal designklassiker genom åren bland annat den välkända fåtöljen Jetson som designades för DUX.
Visar 0 produkter

InnehållSkandinaviska kvalitetsmöbler

Bruno föddes 1907 i Värnamo, Sverige. När Bruno föddes var det givet att han skulle följa sin pappas fotspår och bli snickare. Han blev upplärd i sin fars fabrik där det vanligtvis tillverkades klassiska möbler. Men Bruno kände att detta inte var tillräckligt och ville lära sig mer om möblernas form och funktion. Med självstudier under 20- och 30-talet lärde sig Bruno mycket om träets kvalitéer och hur man ska använda det till att göra ergonomiska möbler. Bruno var speciellt intresserad av tekniken om hur man böjer trä. Det var år 1930 som det arrangerades en hantverks- och industriutställning i Värnamo, som Bruno fick visa upp sin första barockstol. Detta ledde till ett resestipendium, vilket gav honom möjligheten att åka till Stockholm och besöka Stockholmsmässan.

Stockholmsmässan gav Bruno en ny inblick och mängder av idéer. 1931 skapade han en stol för Värnamo lasarett men fick inte det mottagandet som de hoppades på, stolarna förvarades på vinden under flera år. Men efter Bruno fick sitt genombrott kom de fram igen och blev populärare än någonsin. Bruno experimenterade mycket med böjlimningstekniken. För att få den bästa sittkomforten studerade Bruno hur man sitter och med hjälp av att sätta sig i en snöhög, kunde han se vilket avtryck som kroppen lämnade. Idag är han en internationellt känd formgivare av bland annat Jetson, Superellips och Pernilla, som är tidlösa designikoner.