Nyheter
Belysning

Snabba leveranser

Fri frakt över 499 kr (Fraktklass XL över 4999kr)

Öppet köp i 30 dagar

Arco K: The visible becomes the invisible

Text: Redaktionen
Foto: FLOS

Det är 60 år sedan FLOS lanserade den legendariska Arco-golvlampan och detta firas med ett unik samlarobjekt: Arco K.

Arco K är en jubiluems utgåva av brödernas Castiglioni ikoniska golvlampa som säljs exklusiv hos oss på Rum21. Golvlampan finns enbart i 2022 exemplar och till skillnad från originalet Arco har Arco K en lampfot tillverkad helt i genomskinlig glaskristall.

För att tillverka Arco K använder sig FLOS av en innovativ tillverkningsprocess som inte var möjlig när den först lanserades på 1960-talet. Processen tar totalt fem dagar och sker förhand med hjälp av moderna verktyg. Först så skärs kristallbasen ut för hand med såg och borr. Därefter poleras glaskristallen tills den är helt genomskinlig och skiner som en diamant. Det sista steget är att den graveras med ett unikt serienummer från 1 till 2022.

Originallampan Arco lanserades 1962 och formgavs av de italienska bröderna Achille och Pier Giacomo Castiglioni. Tillsammans skapade de en idag ikonisk lampa som representerar det bästa av vad italiensk lampdesign har att erbjuda. Lampans nätta stålhals, som sträcker sig över två meter, balanseras mellan två punkter - en massiv fot i polerad glaskristall och en elegant lampskärm i skinande aluminium.

Achille Castiglioni (1918-2002)

Achille Castiglioni föddes i Milano 1918 och började redan som 20-åring att exprimentera med industriell design tillsammans med sina äldre bröder Livio och Pier Giacomo. Efter att ha tagit examen i arkitektur 1944 så påbörjade hans sin livslånga resa i att utveckla samspelet mellan form och funktion. Fram till 80-talet var han professor och undervisade vid "Artistic Design for Industry" i Turin och därefter professor i industriell design i Milano fram till 1993. Under sin livstid var Achille delaktig i designutställningar världen över och än idag har han över 14 verk på prestigefyllda Museum of Modern Art i New York. Vid hans död 2002 var Achille Castiglioni en del av designhistoriens elit - under hans livstid blev han belönad med imponerande nio Compasso d´Oro-priser.

Pier Giacomo Castiglioni (1913-1968)

Pier Giacomo Castiglioni, mellanbrodern i Castiglioni-familjen, var även han passionerad i att utveckla italiensk industriell design. Tillsammans med den äldsta brodern Livio etablerade Pier Giacomo en designpraktik som huvudsakligen fokuserade på forskning inom arkitektur, stadsbyggnader och industriell design. Under sin livstid var han var en uppskattad designer, utställningskurator och aktiv jurymedlem i fler internationella designtävlingar. Hans verk visas än idag på några av världens mest prestigefyllda designmuseum i New York, London, Paris, Bryssel och Sao Paolo. Vid hans död 1968 hade Pier Giacomo Castiglioni blivit belönad med fem Compasso d´Oro-priser mellan 1955-1967 och den sjätte blev en postum vinst 1979.

Bröderna Castiglioni var en väsentlig del av FLOS designhistoria och tillsammans har de designat ikoniska lampor som Arco, Gatto, Luminator, Snoopy, Taccia och Viscontea.

Mer inspiration

Achille Castiglioni