Nyheter
Belysning

Belysningsikonerna som lyser starkast

En ikon beskrivs som ”en person eller sak som betraktas som en representativ symbol", eller som "förtjänt av värdighet”. Det för tankarna till tidlösa ting som präglar sitt område och som inte kan kopieras. Ikonisk belysning står för just det; En ljuskälla som är så säregen och uppskattad att den nu ses som en symbol för belysning i sig. En ljuskälla som får alla kopior att blekna.

Det är ingen hemlighet att ett hem behöver god och genomtänkt belysning för att komma till sin rätt. Ljuset skapar en känsla och kan lyfta ett helt rum. En lampa kan skapa elegans och exklusivitet även bland den enklaste av inredningar. Idag finns det flera klassiska lampor som tycks leva genom generationer och som har ett tidlöst uttryck. Vi kallar det för ikonisk belysning.

"Idag finns det flera klassiska lampor som tycks leva genom generationer och som har ett tidlöst uttryck. Vi kallar det för ikonisk belysning."

Iconic Lights no 1: AJ lampan

Från Louis Poulsen kommer en av dessa tidlösa lampor. AJ golvlampa designad av - och döpt efter - Arne Jacobsen som ritade den 1960 till dåvarande SAS Royal Hotel i Köpenhamn (nu: Radisson Blu Royal Hotel) som en del av hotellets nya designkoncept. De skarpa linjerna ger den stilfulla golvlampan en imponerande look, vilket bidrar till att den, trots sitt tunna utförande, tar plats och uppmärksammas i rummet.

Iconic Lights no 2: Vertigo från Petite Friture

Vertigo från Petite Friture är en självklar ikon inom belysningsvärlden, formgiven av Constance Guisset. Den är en klar blickfångare som med sin lätta glasfiberstruktur ger ett flytande intryck och som tar för sig utan att be om ursäkt. Med sin estetiska känsla har den skapat sig en stark popularitet världen över och uppskattas i både små som stora hem.

Iconic Lights no 3: Multi-Lite från GUBI

Vår nästa ikon kommer från Gubi. Multi-Lite är en mycket säregen serie som finns i utförande för såväl tak och golv som bord. Designen sågs först i ritningar 1972 av Louis Weisdorf. Genom möjligheten att manuellt justera skärmarna på denna lampa kan ljuset riktas precis så som man själv önskar. Det ger den perfekta kombinationen av en stilren, modern design och en unik lekfullhet.

Iconic Lights no 4: Sarfatti 2097 från Flos

Man kan såklart inte prata ikonisk belysning utan att nämna Sarfatti 2097 från Flos. En imponerande ljuskrona designad av Gino Sarfatti som tar för sig och får varje rum den hänger i att kännas närmast royalt. Flos är ett varumärke som är vida känt för sin design, och varumärket i sig har nästan blivit en ikon för belysning.

Iconic Lights no 5: Gatto

En av deras andra stora ikoner är den handgjorda bordslampan Gatto där Achille och Pier Castiglioni står för designen. Om Sarfattis 2097 karaktäriseras som extravagant så är Gatto kanske dess motsats. En lampa med mjuka former skapad i vit kokongplast. Den är elegant och lättplacerad och avger en rofylld känsla.

Inspiration

Trend

In the spotlight

Vilka lampor är i ropet just nu? Vilken belysning sticker ut i bruset av inredning som flödar i sociala medier. Vi har spanat och samlat ihop it-lamporna!

InnehållHitta fler belysningsikoner

Belysning Möbler Inredning Textil Mattor Servering Barn Utemöbler Nyheter null Inspiration Varumärken null Presentkort null null Butiken Kundservice Om Rum21 Våra butiker Kundservice Returer