Nyheter
Belysning

Muuto - En hållbar designfilosofi

Sedan starten 2006 har danska Muuto varit ett varumärke som haft hållbarhet som en självklar del av sin företagsfilsofi. Idag, mer än sexton år senare är hållbarhet större än någonsin och Muuto fortsätter att utmana möbelvärlden med nya perspektiv och ny hållbar design. Vi har fått chansen att intervjua Muutos CEO Anders Cleemann och fått hans perspektiv på hållbarhet, framtiden och den återlanserade Fiber Chair.

Hur skulle du beskriva Muutos varumärkesfilosofi?

Som ett designdrivet företag är det vår största passion att skapa långvarig design av hög kvalitet. Vi vill att vår design ska vara tilltalande nu – och i framtiden. Utifrån vårt skandinaviska arv söker vi design med en särpräglad karaktär. Reflekterar över kreativt tänkande som är förankrat i funktionalitet och tillverkat med framåtsträvande material. Design som håller och som du vill behålla och föra vidare till nästa generation.

Därför, genom att utöka det skandinaviska designarvet med framåtblickande material, modern teknik och djärvt kreativt tänkande, är vår ambition att skapa nya perspektiv på skandinavisk design.

Vad betyder hållbarhet för Muuto som företag?

På Muuto vill vi leverera design av hög kvalitet till överkomliga priser samtidigt som våra produkter är designade, testade och gjorda för att hålla i många år framöver. Detta är kärnan i våra hållbara mål och är utgångspunkten för allt vi gör.

Vidare strävar vi efter att ta ansvar för vår verksamhet och reflektera över de val vi gör och hur våra prioriteringar påverkar människors och miljöns välbefinnande. Från det material vi väljer till de partners vi arbetar med, de oberoende institutionerna vi testar och certifierar våra produkter genom, ända ner till våra förpackningar.

Men viktigast av allt, hållbarhet för Muuto kännetecknas av inställningen att vara nyfiken. Vi söker ständigt efter nya perspektiv och sätt att göra affärer, i alla våra verksamheter. I slutändan vill vi fortsätta lyssna, lära oss och förbättra.

Hur har era ansträngningar att bli ett mer hållbart företag förändrats under de senaste åren?

Att tänka och reflektera kring hållbarhet har varit en del av vår verksamhet sedan vi grundades 2006. Med våra ambitioner att utmana de standardmaterial som ofta används i möbelproduktion, några av våra allra första konstruktioner tillverkades i återvunnet material. De produkterna är än idag stora Muuto-favoriter, såsom Restore-korgen och Under the Bell-lampan.

För att ge dig lite specifik kunskap om de två designerna; Vår Under the Bell and Restore-serien innehåller återvunna polyesterfibrer tillverkade av återvunna plastflaskor. Kärnan i detta är att säkerställa att material återvinns till en annan produkt och återanvänds av en annan person. Genom att göra detta ger vi nytt liv till plastavfallet, vilket ytterligare minskar mängden som skickas till deponier eller förbränningsanläggningar.

Under de senaste åren har vi lanserat Arrange Desktop-brickorna i 93 % återvunnen polypropen. Medan vi i år återlanserade vår ikoniska Fiber Armchair och Side Chair i ett innovativt skal som består av återvunnen plast – varav minst 80 % återvinns.

Som en del av våra hållbara initiativ vill vi öka vår användning av återvunnet material för att minska avfallet och vår förbrukning av naturresurser.

Hur ser ni till att er produktion faktiskt är hållbar och inte bara ett marknadsföringsverktyg?

Vi ser till att dokumentera alla hållbarhetsanspråk och att skaffa alla nödvändiga certifikat och tredjepartsackrediteringar när de är tillgängliga. Vi strävar efter att vara transparenta i vår kommunikation - och vi förväntar oss att våra leverantörer och de människor vi arbetar med är desamma.

Det senaste årets utveckling och uppskalning av vår verksamhet har gjorts med hållbarhet i åtanke. Vi reflekterar inte bara över hur vår verksamhet kan påverka miljön i stort, utan också hur vi behandlar de människor vi arbetar med, direkt och indirekt hos våra leverantörer. De senaste åren har gjort det tydligt att vi som ett stort designvarumärke har en skyldighet att även förvänta oss vissa standarder från våra leverantörer – vi ser det som ett delat ansvar.

I vår strävan efter att säkerställa att våra produkter produceras med säkra tekniker av kvalificerade arbetare som arbetar under hälsosamma förhållanden, låter vi alla våra tillverkare skriva under vår uppförandekod. Vår uppförandekod är i linje med de tio principerna i FN:s Global Compact som inkluderar principer som respekterar arbetslagar, mänskliga rättigheter, etiskt uppförande samt miljön. Nyckelfrågor för oss inkluderar specifikt anti-korruptionspolicyer och förbud mot barnarbete. Det är viktigt för Muuto att våra leverantörer delar samma tankesätt när det gäller socialt ansvarsfulla metoder.

Ni har precis återlanserat er populära stol Fiberstol i en ny version gjord av återvunnet material – hur såg den processen ut?

Vi lanserade Fiber Chair i ett kompositmaterial bestående av plast och träfibrer i 2014. Då var träfibrerna både tänkta som ett estetiskt och taktilt element i designen samtidigt som de minskade mängden plast som användes för att producera stolen.

Sedan dess har Fiber Chair blivit en av våra mest älskade produktserier och en viktig del av vår produktportfölj. Att omvandla vår produktion var därför, i våra ögon, en ambitiös utgångspunkt för att bli mer cirkulär i vår konsumtion av råvaror. Så för den här omarbetade versionen försökte vi se om vi kunde replikera originalet – i huvudsak samma stol – i ett återvunnet material.

Det kan låta som en blygsam förändring, men att återskapa samma styrka och hållbarhet som föregångaren var ett resultat av att dyka in i den komplexa världen av mekanik och materialegenskaper. Efter två år av intensiv forskning och utveckling är vi här.

I början av projektet fick vi veta att vi skulle räkna med att använda 50/50 återvunnen och nyplast. Jag är stolt över att kunna säga att vi bevisade att de hade fel. Vi har kunnat replikera Fiber Chair med minst 80 % återvunnen plast utan att kompromissa med styrka, färg och taktilitet.

Ska ni göra fler relanseringar av äldre produkter tillverkade med återvunnet material? Är Fiber Chair bara början?

När vi utvecklar en ny produkt med våra designers reflekterar vi över vilken inverkan produkten kommer att ha på din hälsa, vår omgivning och miljön. Vi söker ständigt nya perspektiv och arbetar med de bästa i vår bransch för att lära oss om nya tekniker och material – när det kommer till både nya och äldre designs.

Återlanseringen av en av våra favoritprodukter, Fiber Chair, var en ambitiös startpunkt på vår resa mot att bli mer cirkulär i vår konsumtion av råvaror. Faktum är att genom att byta till återvunnen plast räknar vi med att minska vår användning av ny plast med mer än 50 ton per år. Men i pipelinen har vi planer på att relansera hela Fiber-familjen, vilket minskar vår användning av ny plast ännu mer i framtiden.

Vad gör dig mest stolt över att arbeta på Muuto?

Först och främst är jag stolt över den resa som Muuto har varit med om. Från när jag började 2007 och till där vi är nu har det hänt så mycket. Och jag är stolt över allt.

Men viktigast av allt, det är naturligtvis inte bara jag som har fått allt att hända. Hela Muuto och människorna bakom företaget har varit avgörande för vår resa – och det är det som gör mig mest stolt. Det gör mig stolt och exalterad att jag får jobba med likasinnade människor varje dag. Det är för mig det viktigaste och har den mest meningsfulla känslan.

Att vara stolt över att arbeta på Muuto beror inte bara på de produkter vi tillverkar, den filosofi vi har eller våra prestationer. Det är människorna som Muuto består av och de relationer vi har mellan varandra, våra kunder och vår miljö omkring oss.

Vad är på gång för Muuto – hur ser framtiden ut?

Vi har många bra saker i pipeline. Framtiden är full av spännande produktlanseringar, berättelser och viktigast av allt nya perspektiv på skandinavisk design.

Ta del av fler inredningstips!

Trend

Trendfärger för 2022

2022 är en vändpunkt och vi går mot pigga kulörer igen i kombination med dämpade och varma neutrala färger.

InnehållPopulära kategorier

Belysning Möbler Inredning Textil Mattor Servering Barn Utemöbler Nyheter null Inspiration Varumärken null Presentkort null null Butiken Kundservice Om Rum21 Våra butiker Kundservice Returer