Nyheter
Belysning

Fanny Ekstrand och Linn Eklund smyckar sin studio med belysning

Text: Redaktionen
Foto: Fanny Ekstrand & Linn Eklund

När den kreativa duon Fanny Ekstrand och Linn Eklund inreder sin nya studio i Stockholm lägger de neutrala trender åt sidan och väljer eleganta och eklektiska armaturer med en historia. Lampor från varumärken som &Tradition, Flos, Louis Poulsen och Martinelli Luce blir pricken över i:et i deras nya kreativa fristad.

Fanny och Linn grundade Hobnob Journal 2019 för att de inte hittade en plats på internet där de kände sig hemma. Tätt inpå lanseringen av Hobnob började COVID-19 spridas i världen och de behövde se över hela affärsmodellen för att kunna fortsätta jobba med det de älskar. Hobnob Journal växte och blev Hobnob Studio, en kreativ studio där duon tar fram kampanjer, skriver manus och jobbar med content vid sidan av onlinemagasinet Hobnob Journal – som under pandemin även hann bli till pappersupplagan Hobnob Paper. Hobnob behandlar mode, inredning och kultur på ett humoristiskt och relevant vis och det genomsyrar både tidningen och studioarbetet de gör.

"Vi känner oss inte särskilt trenddrivna varken när det kommer till mode eller inredning, i den mån man nu kan hålla sig borta från tydliga trender med dagens onlineflöden. Vi gillar att investera i klassiker, om det så är en Chanel-jacka eller en Pipistrello och tycker att den perfekta mixen har något som skaver lite."

Ni är vänner och en kreativ duo - hur träffades ni?

Vi lärde känna varandra via gemensamma vänner för många år sedan och jobbade även i en butik tillsammans. Men det var inte förens vi slutade jobba ihop som vi faktiskt började umgås och ju närmare vi blev desto snabbare förstod vi att vi hade en gemensam syn på branschen vi verkade i och hur vi kanske skulle kunna förändra den för att passa oss bättre. Ur det föddes Hobnob helt enkelt.

Hur skulle ni beskriva era inredningsstilar?

Eklektiskt. Vi gillar båda att blanda vintage med nytt, design med obrandat och färg med mjuka neutrala toner. Vi båda två har väldigt rörliga hem i den meningen att vi gillar möblera om, testa nya konstellationer och prova oss fram. Våra pojkvänner vet helt enkelt aldrig vad som väntar när de kliver över tröskeln.

Vart hämtar ni inspiration från?

Just nu är vi väldigt inspirerade utav det italienska 70- och 80-talet.

Är det viktigt att era hem reflekterar er stil? Genomsyrar modetrender även hur ni inreder?

Självklart inreder vi på samma vis som vi klär oss, på ett vis som uttrycker våra personligheter. Vi känner oss inte särskilt trenddrivna varken när det kommer till mode eller inredning, i den mån man nu kan hålla sig borta från tydliga trender med dagens onlineflöden. Vi gillar att investera i klassiker, om det så är en Chanel-jacka eller en Pipistrello och tycker att den perfekta mixen har något som skaver lite. Helhetsdynamiken är mycket viktigare än att pricka en särskild trend eller stil.

"Vi väljer absolut form före funktion. Enligt oss kan ingen ha för många lampor. Lampor sätter inte bara tonen bokstavligt talat för ditt hem utan är också ett enkelt sätt att hålla det levande."

Hur inreder ni med belysning i ert hem? Väljer ni form före funktion?

Vi väljer absolut form före funktion. Enligt oss kan ingen ha för många lampor. Lampor sätter inte bara tonen bokstavligt talat för ditt hem utan är också ett enkelt sätt att hålla det levande. Genom att flytta runt lampor kan du få en helt ny känsla och genom att dimma, släcka, tända kan du enkelt skapa nya stämningar i ett rum. Utan lampor är ett rum bara ett rum, men med lampor skapar du rum i rummet.

Har ni några favoritvarumärken när det kommer till belysning?

Vi älskar Flos för mångsidigheten och den höga designgraden, Akari/Vitra för den effektfulla enkelheten och Pholc för deras svenska design med en internationell touch. Sedan finns det ju många fler, det är svårt att plocka russinen ur belysningskakan, helt klart.

Vilka är era tre bästa tips när det kommer till inreda med belysning?

Tänk både bord, vägg, golv och tak. Utnyttja rummets alla vrår. Många går all in på taklampan och glömmer hur viktigt det är med punktbelysning. Resultatet blir ett ganska platt rum utan det där lilla extra. Lampor till ett rum är som accessoarer till en outfit, det kan göra hela skillnaden.

Finns det något ni tycker saknas i inredningsvärlden? Om ni fick designa en egen lampa - vad skulle det vara och hur skulle den se ut?

Vi pratar mycket om detta faktiskt! Om vi fick designa en lampa så skulle den vara väldigt mångsidig och gå att anpassa till många olika situationer, samtidigt som vi antagligen aldrig hade kunnat motstå extraordinära detaljer när det kommer till form och färg. Fortsättning följer.

Vad ser ni för inredningstrender för 2022?

Vi tror stenhårt på det personliga uttrycket när det kommer till hemmet. Vi är lite trötta på den allt för monotona färgskalan av beige och vitt. Vi tror och hoppas att fler kommer våga lyfta mer vågade design pieces i sina hem och experimentera mer med färg och form.

Vad är händer härnäst? Vad är målet för resten av 2022?

Målet med 2022 är att utveckla Hobnob ännu mer, åka mer skidor och ha så roligt som möjligt. Det sista har vi alltid som en punkt på mål för kommande år. Glädjen ska alltid finnas i allt vi gör, då blir det som bäst.

Fler reportage från Rum21

Guide, Hemma Hos

Sofia Woods belysningsskola

Sofia Wood är kokboksförfattaren, bloggaren och poddaren som lämnade storstadslivet bakom sig för en nytt lugnare liv i sin idylliska våning i Norrköping. Vi har bett Sofia sätta ihop en belysningsskola där hon delar med sig av sina bästa tips hur man ska inreda sitt hem med lampor.

Belysning Möbler Inredning Textil Mattor Servering Barn Utemöbler Nyheter null Inspiration Varumärken null Presentkort null null Butiken Kundservice Om Rum21 Våra butiker Kundservice Returer