Nyheter
Belysning

3 tips på hållbara paketinslagningar

Text: Redaktionen
Foto: Caroline Sandvold

Med lite fantasi och återbrukat material kan du göra julklappsinslagningen mer hållbar och personlig till nära och kära.

Vem har inte känt att det kan gå åt lite väl mycket presentpapper till jul? Förpacknings- och tidningsinsamlingen får in flera tusen ton omslagspapper varje jul. Men det finns miljövänligare sätt att slå in paket. Istället för att köpa presentpapper som i de allra flesta fall bara används en gång, kan vi göra mer personliga och kreativa julklappsinslagningar med material vi har hemma eller sparat genom året.

Vi ger dig tre fina tips här nedan!

1. Slå in paketen utan tejp

I denna video visar vi dig hur du viker ditt paket utan att behöva använda tejp.

Vrid presenten på diagonalen så att det ligger snett på pappret. Vik sedan in kanterna till mitten som ett kuvert. Sista kanten viker du in under de andra kanterna.

Tips! Ha för vana att spara gamla tapetrester och sidenband, de gör vilket paket som helst till en vacker inslagning.

2. Furoshiki - Slå in klapparna med textilier

För en extra lyxig känsla, slå in i en sidenscarf, ett örngott, en kökshandduk eller något annat tyg och låt det bli en del av presenten!

Furoshiki är en japansk tradition att slå in presenter i tyg och det finns en uppsjö viknings-tekniker. Det enklaste är att lägga paketet på tvären på ett tygstycke och vika in två motstående sidor omlott om paketet. Ta sedan de två andra sidorna, twista tyget och gör en dubbelknut. Dekorera med tuja eller en juldekoration som går utmärkt att spara till nästa år eller hänga i upp granen.

3. Återbruk av packpapper

Låt inte utfyllnadspappret från paketleveransen gå till spillo. Slå in paketet med hampasnöre eller tygband för en rustik känsla. Byt ut den trista klisteretiketten mot en väldoftande pepparkaka som du sedan garnerar med mottagarens namn i kristyr.

Flera tips på papper som passar perfekt att slå in med:
• tidningspapper
• smörpapper
• silkespapper från någon paketleverans eller blombukett.
• Papperspåse från butik. Klipp upp kassen och slå in med loggan på insidan.

Har pappret blivit lite skadat kan du dölja det med att klippa ut en liten restbit. Känner du dig extra kreativ? Plocka då fram lite färg och pensel och måla direkt på pappret.

Får du julklappar som är inslagna med presentpapper? glöm då inte att källsortera! Bra att veta är att glansigt presentband går som restavfall och julklappspapper går som pappersförpackning. Stort lycka till med dina inslagningar och God Jul! 

Läs mer

Hållbara julklappar

Trött på slit och släng? Satsa på klassisk design i julklapp, som går att älska länge.