Nyheter
Belysning

Snabba leveranser

Fri frakt över 499 kr (Fraktklass XL över 4999kr)

Öppet köp i 30 dagar

Välj rätt ljuskälla

Att välja rätt ljuskälla till din lampa kan vara lika klurigt om inte klurigare än att bestämma sig för vilken typ av lampa som passar i sitt hem. Vi har satt ihop en enkel guide som vägleder dig genom Lumens och Kelvins.

Vilken ljuskälla bör jag välja?

Valet av ljuskällans färg kan ha stor inverkan både på inredningens utseende och på din egen sinnesstämning och prestationsförmåga. För hemmabruk är valet av ljuskälla utifrån ljusets färgnyans oftast en smaksak och det finns inga faktiska rätt eller fel.

Här är några frågor du kan ställa dig innan du väljer vilken ljuskälla du ska ha:

- Ska ljuskällan vara dimbar?

- Ska jag ha en matt eller klar ljuskälla?

- Vilken färgtemperatur vill jag ha? (Kelvin)

- Hur starkt ljus vill jag ha? (Lumen)

- Hur ska jag tänka kring spot-ljuskällor?

Dimbar eller vanlig ljuskälla?

Väljer man en dimbar ljuskälla ska den passa den typ av dimmer man har. Om man har dimmer på sladden eller i väggen så lyser inte armaturen om man inte har en dimbar ljuskälla. Tänk på att även för svaga glödljuskällor fungerar dåligt med dimmer.

Matt eller klar ljuskälla?

Matta ljuskällor bör man ha i armaturer med vitt eller färgat glas för att ge ett jämnt ljus över skärmen, samma gäller om man har en skärm i polykarbonat. Om man har en genomskinlig skärm är det vackrare med en klar ljuskälla. Enklare ljuskällor ger också vackrare mönster från genombrutna skärmar.

Vad är Lumen?

När man valde sin ljuskälla tidigare så tittade man på watt-talet som egentligen mäter energiförbrukning. I dag används Lumen för att ange hur starkt en lampa faktiskt lyser. Nedan kan du se på ett ungefär hur glödljuswatt kan översättas till lumen: xx W motsvarar ungefär xx lm

Spot-ljuskällor

När du väljer spot-ljuskällor, så är ljusfördelning en aspekt att ha i åtanke. Kontrollera då lampans öppningsvinkel, t.ex. 36D = 36°. Ett större värde ger en bredare ljusfördelning och ett mindre värde riktar ljuset mot en smalare yta.

Ljusets färg (Ra eller CRI)

Ljusets färgtemperatur mäts i antal Kelvin (K) och ljuskällans färgåtergivningsförmåga mäts med Ra-index (även kallat CRI på engelska). Färgtemperaturen (K) och färgåtergivningsförmågan (Ra) inverkar hur vi uppfattar färgtemperaturen i omgivningen och hur vi sedan får till en viss stämning. Om du vill ha ett mer blått och kallt ljus så väljer du ett högre Kelvinvärde. Ra-indexet anger ljuskällornas förmåga att återge färger. Ra-index 100 återger färgerna på bästa sätt och Ra-index 0 återger inte färgerna alls och vi ser då allt i svartvitt.

- 2700-3000K ger ett avkopplande varmt ljus som passar bra i sällskapsrum och i de flesta hem. Det både skapar en lugnande stämning och tar fram den varma tonen i t.ex. träytor.

- 4000K+ ger ett vitt ljus som passar bra till arbetsplatser, läslampor eller vid arbetsytor, exempelvis i köket.

- 6500K+ ger ett blåaktigt ljus som vi återser utomhus vid klart väder. Dagsljuset lämpar sig för arbete som kräver precision t.ex. smyckestillverkning, textilarbete eller vid sminkning.

Varför LED?

Sedan kraven på energieffektivitet hårdnade under hösten 2018, så har de flesta halogen-lamporna försvunnit från marknaden i EU. LED-lampor är hållbara och energisnåla och ersätter i de flesta fall halogen-lamporna. I dag ser LED-ljuskällorna även ut som de traditionella halogen-ljuskällorna.

Halogen-ljuskällorna har främst använts i spot-lampor, kristallkronor och dimbara armaturer i privata hem. Till dessa ändamål finns det nu effektiva, ekonomiska och dimbara (kontrollera att dimmern är kompatibel) ersättnings-LED-ljuskällor.

Fördelarna med LED:

- LED-lampor förbrukar 80–90% mindre energi än glödlampor och halogenlampor.

- Livslängden för LED-ljuskällor är oftast mellan 15 000 och 50 000 timmar vilket motsvarar ca 2–10 år beroende på hur mycket du har den tänd. Motsvarande har en glödlampa en livslängd på runt 1000 timmar och halogenlampor på runt 2000 timmar.

- LED-ljuskällor släpper endast ut lite värme eller ingen värme alls vilket är bra ur säkerhetssynpunkt eftersom det inte finns risk för brännskador eller brand.

- Välj mellan en rad olika ljusstyrkor och färgtemperaturer beroende på vad du ska göra och vilken stämning du vill få till.

- Till skillnad från andra energisparande ljuskällor så tänds ljusstyrkan omedelbart upp till 100%.

- Då LED-ljuskällor både har en lång livslängd och förbrukar mindre energi gör det dem till ett miljövänligt alternativ. I LED-ljuskällor används heller inget kvicksilver som finns i andra ljuskällor.