Nyheter
Belysning

Marmor

Marmor är ett elegant material som återfinns i exklusiva möbler och inredningsdetaljer. Det finns olika typer av marmor – vit Cararra, grön Verde och svart Nero Marqunia är några varianter som är vanliga inom inredning. Äkta marmor är ömtåligt och bör behandlas varsamt. Det porösa materialet kräver lite underhåll och skötsel för att hålla sig fin. Trender kommer och går men marmor som material håller genom åren och kommer uppskattas av flera generationer framöver. Marmorn kommer att ändra utseende med tiden precis som alla andra naturmaterial, det är oundvikligt och en del av dess charm men om du följer råden nedan så kommer din möbel och produkt att hålla länge.

Skötselråd Marmor

  • Blanka marmorskivor bör impregneras, till exempel med impregneringsoljan från OX Denmark. Rekommenderas ej till marmor med matt finish. Nya marmorskivor kan behandlas med vitolja/paraffinolja eller grönsåpa. Låt ligga ett tag och torka sedan av ordentligt. Detta bör göras ett par gånger i början så ytan blir lite mer motståndskraftig. Med tiden är det bra att ge skivan en omgång ungefär en gång i månaden.
  • Torka till vardags av med vanlig såpa. Fettet i såpan gör att stenens porer stängs till.
  • Sura vätskor kan etsa ytan och mörka vätskor kan orsaka fläckar - var noga med att alltid torka upp när något spillts. Till sura vätskor hör till exempel juice och rengöringsmedel. Kaffe, rödvin, tomat är exempel på mörka livsmedel som kan färga av sig på vit marmor.
  • Marmorn är även känslig mot hårda nedslag som kan orsaka sprickbildning. Använd alltid underlägg till glas och tunga karotter och vaser.

Vad är marmor?

Marmor är ett naturmaterial som i korta drag uppstår när kalksten utsätts för högt tryck och temperaturförändringar under lång tid. De vackra marmoreringarna i stenen är föroreningar som pressats in och tryckts ihop under miljontals år. Kalkspat, sandgropar och ådringar är naturliga inslag i all slags marmor, dessa gropigheter och strimlor i strukturen är det som gör varje marmorskiva vacker och unik.

Unika marmorskivor

Dessa marmoreringar är alltså helt unika och det är bra att ha det i åtanke vid ett köp av en marmorprodukt. Bilderna visar vilken typ av marmor möbeln eller detaljen är i men kommer aldrig att vara exakt samma som den du sedan får hem. På detta sätt kan man även urskilja om det är äkta marmor eller ej. Det finns inga exakt likadana marmorskivor.