Nyheter
Belysning

Snabba leveranser

Fri frakt över 499 kr (Fraktklass XL över 4999kr)

Öppet köp i 30 dagar

Mässing

Mässing är ett klassiskt material, känt för att vara både tåligt och vackert. Materialet, som en gång i tiden kallades för “fattigmansguld”, är mycket omtyckt för sin unika, lite rustika karaktär. Här har vi på Rum21 samlat våra bästa skötselråd och tips för mässingsdetaljer.

Så rengör du olika sorters mässingsdetaljer

När mässingsdetaljer åldras får de en charmig patina, som beror på att mässingen oxiderar och därmed djupnar i sin färg. Ibland händer det dock att mässing blir både fläckigt och förlorar sin vackra glans. Det är en look som uppskattas av vissa. Men vill du däremot behålla den högglansiga mässingsytan behöver du regelbundet putsa rent dina mässingsdetaljer med en mjuk trasa. I de flesta fall bör du dock undvika putsmedel som innehåller slipmedel.

Skötselråd mässing

Dessa skötselråd är bra att komma ihåg när du ska putsa dina ägodelar i mässing:

  • Polerad mässing – välj ett milt putsmedel, som ej är vattenlösligt. Vatten kan lämna fläckar på polerad mässing. Lättare slipeffekt i medlet är okej.
  • Förgylld mässing – torkas av med ren trasa. Vid behov, putsa med bivax.
  • Borstad mässing – ytan blir lätt flammig, därför fungerar vattenlösliga medel bäst för att putsa rent. Skölj av och torka noggrant.
  • Försilvrad mässing – kan putsas med silverputsduk, alternativt ett skonsamt putsmedel.
  • Etsad mässing – putsas enklas med vattenlösliga medel. Torka mycket noggrant.

3 tips för glänsande mässingsdetaljer

Här kommer ytterligare tre smarta skötselråd till dig som älskar glänsande, blanka mässingsdetaljer.

1. Undvik diskmaskinen! Den gör ofta mer skada än nytta, när det gäller mässing.

2. En halv citron och en tesked bikarbonat blir tillsammans ett effektivt putsmedel. Det har en lätt slipverkan, utan att repa. Blanda, låt verka i 30 minuter, skölj av och torka noggrant.

3. Saknar du putsmedel hemma? Testa ketchupen du har i kylskåpet!

InnehållÄrgad mässing

Har dina mässingsdetaljer blivit gröna?

Ibland händer det att mässing får en grönaktig beläggning som kallas för ärg. Detta sker då mässing innehåller stora delar koppar, vars yta ärgar när den kommer i kontakt med kemikalier, smuts och andra ämnen som finns i luften. 

Ärgen kan ibland vara svår att få bort – därför är det alltid bäst att du putsar bort fläckar och missfärgningar i ett tidigt skede. Har ärgen väl satt sig behöver du ofta slipa bort den med en stålborste eller sandpapper, något som riskerar att repa ytan på dina mässingsdetaljer.