Nyheter
Belysning

Sammet

Sammetsmöbler har på senare år kommit att bli mycket trendigt på nytt. Inte det minsta konstigt – om du frågar oss på Rum21. Som material är sammet både vackert, lyxigt och elegant. Men för att behålla tygets vackra glans och slitstyrka, är det viktigt med regelbunden möbelvård. På klädda möbler används i regel en syntestisk sammet, en tålig och enkel sammet lätt att tvätta, medan silkes- eller bomullssammet är lite känsligare. Här har vi på Rum21 sammanställt våra bästa skötselråd för välmående sammetsmöbler.

Skötsel syntetssammet

I princip alla våra möbler är klädda med polyestersammet, vilket är en typ av syntetfiber. Då det är en tålig och enkel sammet, lätt att tvätta och hålla rent, är det det vanligaste sammetsalternativet när man tapetserar möbler.

  • Torka av med fuktig trasa
  • Använd klädroller för att avlägsna damm
  • Dammsug vid behov
  • Vid avtagbar klädsel- följ tvättråd

Skötselråd bomulls-/silkessammet

Vilka vanor kan du ta till för att hålla möbler av sammet fina, länge? Här delar vi med oss av våra sex bästa skötselråd, som kommer förlänga livet på dina sammetsmöbler.

  • Sammet är känsligt för vätska. Undvik därför att försöka torka bort fläckar med vatten. Testa istället att låta en torr trasa eller hushållspapper absorbera vätskan.
  • Dammsug din sammetsmöbel ofta. Sammet drar snabbt åt sig damm, ludd och eventuell djurpäls. Använd en mjuk borste på munstycket, men pressa inte.
  • Ta itu med fläckar direkt. Använd ett fläckborttagningsmedel som är specifikt framtaget för känsliga tyger med så kallad “lugg”. Obs! Gnugga inte.
  • Vädra ofta. Sammetskuddar och -dynor kan med fördel vädras ofta, hellre än att tvättas.
  • Skifta och fluffa. På så vis kan du jämna ut slitaget på exempelvis en sammetssoffa. Eftersom sammet också är en mjuk och mycket formbar textil, får det lätt tryckmärken och blir missformat. Det råder du bot på genom att fluffa till och rotera på kuddar och dynor, gärna minst en gång i veckan.

Ska du tvätta hela sammetsmöbeln?

Anlita en professionell kemtvätt som hjälper dig att tvätta möbelns avtagbara delar på ett korrekt vis.

InnehållElegant sammet

Sammet – vad är det?

Sammet är en klassisk, len och vacker textil, vars mjuka glans ger rummet en lyxig och elegant touch. Tyget består av korta och täta fibrer, som vävs i två tjocka lager och sedan separeras med en så kallad skärkniv. På så vis får sammet sin karaktäristiska “lugg”, som oftast är cirka 2–3 mm hög. 

Förr användes oftast äkta siden för att väva sammet, men idag finns det flera olika typer av sammet att välja bland. Vanliga exempel är:

Silkessammet – den mest traditionella sorten, som också är dyrast.

Bomullssammet – vanligast idag. Har en något mattare glans än syntet och silke.

Syntetsammet – vävt av konstfibrer för att efterlikna äkta silkessammet.

Sammetsbrokad – textil av sammet där guld- och silvertrådar vävts in.

Pannesammet – en variant av krossad sammet, som är lätt och flexibel.

Belysning Möbler Inredning Textil Mattor Servering Barn Utemöbler Nyheter null Inspiration Varumärken null Presentkort null null Butiken Kundservice Om Rum21 Våra butiker Kundservice Returer