Gaffeln kom att användas som bordsbestick i Europa först under 1400-talet, men gaffelns historia sträcker sig ända tillbaka till antikens Grekland och det bysantinska riket där gaffeln tidigt användes för uppläggning eller beredning av mat. De tidigaste gafflarna hade en platt design, hade två långa tänder och låg ganska klumpigt i handen. Under de många sekler som gått sedan dess har gaffelns design dock utvecklats markant. Idag finns det många olika slags gafflar, för olika ändamål. Även om grundformen ofta är densamma, så skiljer sig detaljer och material åt.
I vårt sortiment hittar du många gafflar av hög kvalitet, samt i klassisk såväl som modern design. Vackra gafflar som är behagliga att använda förgyller din dukning och förhöjer din måltidsupplevelse – det är det ingen tvekan om. Hitta dina favoritgafflar hos oss på Rum21 och låt dem komplettera finservisen eller vardagsbesticken i ditt hem.
Tidlösa klassiker med mjuka former eller modernt raka linjer – gafflar tillverkas precis som andra bestick med många olika utseenden. Med många olika preferenser och trender, vore det nästan konstigt om inte även gafflars design utvecklades.
Det kanske mest populära valet är att investera i gafflar av rostfritt stål. Dessa är mycket lättskötta, då materialet är både hållbart och tål att diskas i maskin. Rostfritt stål kan dock i sig se mycket olika ut och kan exempelvis ha både en högblank eller en modernt matt finish. Gafflar av stål finns även i kopparfärg, roséguld, guld och i modernt svart – för dig som tycker det är roligt att duka upp med något annorlunda än de vanliga gafflarna i silverfärg. Men du hittar även många fina gafflar tillverkade av äkta silver, nysilver, trä och varianter för barn i melamin.
En gaffel kan vara utformad på många olika vis. Det handlar inte enbart om den estetiska formgivningen, utan även om att det finns många olika slags gafflar som alla har sina egna syften. Här listar vi några av de allra vanligaste gafflarna:
Matgafflar – den typ av gaffel du till vardags äter med och som hör ihop med en kniv. En traditionell matgaffel har fyra tänder och är oftast lätt böjd.
Dessertgafflar – en dessertgaffel, även kallade tårtgaffel, är mindre än matgaffeln och dukas fram till desserter, frukt eller tårtor. Oftast har de tre tänder, men kan även ha två eller fyra.
Förrättsgafflar – något mindre än matgaffeln, men större än en dessertgaffel. Har ofta 3–4 tänder och används primärt till förrätter.
Buffégafflar – ser ut som mindre gafflar, men har en bredare och slipad ytterkant som används till att skära i maten. Används ibland även som tårtgaffel.
Fonduegafflar – liknar små spett och används till just fonduerätter, när du ska doppa exempelvis din köttbit i fonduegrytan. En fonduegaffel äter du inte från.