Nyheter
Belysning

Belysningsskola med Trendenser

Kvinnan bakom Trendenser, Frida Ramstedt, driver idag Skandinaviens ledande inredningsblogg. Under snart 10 år har hon på heltid jobbat som bloggare, trendspanare och föreläsare och dessutom hunnit med att ge ut en egen bok – Handbok i inredning och styling. Just nu är hon högaktuell med sin belysningsskola, där hon hjälper deltagare välja rätt lampa för rum, känsla och syfte.

I samarbete med Trendenser kan vi nu dela med oss av delar ur hennes populära belysningsskola. Här får du direktioner som kan hjälpa dig hitta en belysningskälla som representerar just det du behöver. Dessutom får du ta del av Fridas egna rekommendationer till varje belysningsdel hon berör.

Häng lampan på rätt höjd

Det är viktigt att taklampan ovanför ett matbord hänger på rätt höjd och ger ett nedåtriktat ljus mot bordsskivan. Annars finns det risk att vi inte ser ordentligt, att lampan ger en störande bländning och skapar obehag för ögat eller att man slår huvudet i lampskärmen när man reser sig. Ändå är det väldigt vanligt att man ser lampor som hänger för högt eller lågt eller som inte ger ett nedpendlat ljus ovanför köksborden.

Inredare brukar rekommendera att lampan hängs ca 50-60 cm från bordsskivan. Lite beroende på lampans form och hur högt upp själva ljuskällan sitter i den. Pröva dig fram! Någonstans i det intervallet brukar man hitta en lämplig nivå där bordet blir belyst, utan att man blända dem som sitter ned vid det. Har du barn i familjen? Glöm inte att ta hänsyn till dem, de är oftast mycket kortare än oss vuxna.

Direkt eller diffust ljus?

Nu när det finns så många lampor att välja på är det lätt att förföras av form och glömma bort funktion. Men vad är det för slags ljuskälla du behöver? Direkt eller diffust ljus? Vill du använda golvlampan som läslampa behöver du en direkt, riktad ljuskägla för att kunna se ordentligt. Vill du däremot lätta upp ett mörkt hörn är det bättre med en vit skärm som silar ljuset till ett mjukt diffust sken. Hänger du med? När man börjar bedöma lamporna utifrån hur de lyser istället för hur se ser ut förstår man bättre vad de är tänkta till.

Nedan förslag på direkt ljus: Bestlite BL3 S, Gräshoppa, AJ

Nedan förslag på diffust ljus: IC Lights F2, Panthella, Rosy Angelis

Sänglampor i sovrummet

Vilken lampa passar bäst vid sängen i sovrummet? Det beror på hur du vill att ljuset ska falla. Om du ofta läser i sängen eller om lamporna främst fungerar som mys/stödbelysning innan läggning kommer dina behov att se lite olika ut.

En funktionell belysning ställer högre krav på möjligheten till riktat ljus eftersom du vill kunna styra var ljuskäglan ska hamna. Om du varierar dig mellan att ligga och sitta ner när du läser är det bra med en lampa som kan justeras i höjd och sidled.

Inspiration

Guide

Belysningsikonerna som lyser starkast

Belysningsikonerna som lyser starkast

Belysning Möbler Inredning Textil Mattor Servering Barn Utemöbler Nyheter null Inspiration Varumärken null Presentkort null null Butiken Kundservice Om Rum21 Våra butiker Kundservice Returer