Nyheter
Belysning

Snabba leveranser

Fri frakt över 499 kr (Fraktklass XL över 4999kr)

Öppet köp i 30 dagar

Designerporträtt: Louis Weisdorf

Få designers har satt ett så tydligt avtryck inom sitt område som den danska designern Louis Weisdorf gjort. Född 1932 är Louis en av de mest framstående designers och arkitekter i världen. Kanske allra mest känd är han för att vara skaparen bakom den klassiska och omåttligt populära Multi-Lite. Vi fick den stora glädjen att ställa några frågor till Louis om hans bakgrund, GUBI och hur Multi-Lite egentligen kom till.

Hur startade ditt intresse för form och design?

"Mycket tidigt blev det klart för mig att jag hade en känsla för rymd och kunde visualisera det. Två mycket viktiga förutsättningar för att kunna jobba med form och design. När man samtidigt har ett medfött behov av att vilja ändra utseende och förbättra funktioner på saker omkring sig, så måste man ju bli en formgivare. Vägen till formgivare tog mig till Kunstakademiets Arkitektskole, och på den tiden innefattade utbildningen även industriell design.

Att jag började arbeta med design och belysning var lite av en slump. Jag började nämligen vid en tidpunkt att arbeta för PH (Poul Henningsen) och senare Verner Panton. PHs princip om att lampor skulle skydda från att ljuskällan bländade var något jag tog till mig. Men möjligheten att själv teckna lampor kom först när jag 10 år senare jobbade för PHs son Simon som var arkitekt på Tivoli i Köpenhamn.

Min första egendesignade lampa är taklampan Konkylie från 1964. Inspirerad av PHs belysningsprinciper, Verner Pantons fantasivärld och Tivolis färgstarka, kreativa miljö. Men det som gjorde den så speciell var att den var konstruerad av 12 enhetliga lameller. En speciell Tivoli-upplaga, med guldanodiserad exteriör och växelvis orange- och rödlack inuti, hängdes i hela trädgården. Några Konkylie-pendlar hänger fortfarande kvar vid det kinesiska tornet.

Idén om lampor bestående av flera enhetliga lameller blev jag väldigt förtjust i, och under de kommande åren utformade jag flera lampor baserade på samma princip. Den mest kända är förmodligen den sfäriska pendeln Turbo som tilldelades IF73-priset ”Die Gute Industrieform” på Hannover-mässan. Det som bl.a. hade fascinerat mig var den mycket enkla designprincipen, men också att lampans utseende kunde varieras genom att blanda lameller i olika färg. Men efteråt så saknade jag flera möjligheter till variation - tills jag fick en helt ny idé. Var den inspirationen kom ifrån har jag ingen aning om."

Berätta om skapandet av Multi-Lite

"Lampor är för det mesta statiska i deras form och uttryck – när de tecknats, producerats och installerats så är det så lampan kommer se ut. Men jag fick lust att skapa en lampa som kunde vara något mer. Jag föreställde mig att det skulle kunna tilltala många människor som köper lampor – att de skulle kunna sätta sin egen prägel på designen och kunna ändra den när de fick lust eller när de hade behov av variation. Men självklart utan att tumma på de ljustekniska egenskaperna.

Så skapade jag Multi-Lite, med skärmar som kan justeras i olika ställningar och på så vis förändra utseendet markant och låta ljusets strålar kastas i nya riktningar. Och min teori om köparnas behov av att själva kunna påverka utseendet på deras lampa har visat sig stämma bra."

Hur startade samarbetet med GUBI?

"Gubi-familjen lärde jag känna mycket tidigt. Vi bodde i samma kvarter på Fredriksberg och våra barn gick i samma skola. Men det var först flera år senare som GUBI fick upp ögonen för min Turbo-pendel och erbjöd sig att producera den. Det var starten till ett fortsatt lyckat samarbete genom Multi-Lite som, förutom pendlar i flera storlekar, nu även blivit golvlampor och bordslampor i många färgkombinationer."


Vad är ditt bästa inredningstips?

"Ett enskilt bra inredningstips är inget som jag kan ge. Människor är så olika. Man har olika smak, boenden och ekonomi. Men ett gott råd jag kan ge är; Köp alltid kvalitet - om du har möjlighet till det."

Inspiration