Nyheter
Belysning

Snabba leveranser

Fri frakt över 499 kr (Fraktklass XL över 4999kr)

Öppet köp i 30 dagar

Lys upp hemmet med Gustav Broström

Text: Redaktionen
Foto: Gustav Broström

Att inreda med lampor kan vara en djungel, framför allt om man vill skapa en inbjudande stämning. Vi har frågat inredningsfantasten och loppisexperten Gustav Broström hur han tänker när han inreder med både nya och gamla lampor sin nya lägenhet i Stockholm.

- Vad tycker du man ska tänka på när man ska inreda med lampor?

Jag har fått lära mig den svåra vägen att man behöver så många fler lampor än man tror! När jag nyligen flyttade till en större lägenhet med min kille insåg vi att vi hade alldeles för få lampor. Så när man ska inreda med lampor är det more is more som gäller. Eftersom vi bor i Sverige och det är kolsvart större delen av året tycker jag att det är en investering i ens egen hälsa att ha många lampor! Man kan verkligen förändra ett rum och sitt eget humör när man lyser upp sitt hem. Jag försöker också leva efter devisen “Färre men värre” och köpa dyrare och kvalitativa saker till mitt hem. Det är en klyscha men en klassiker är alltid en klassiker.

- Vilka varumärken eller formgivare är dina favoriter inom belysning?

Jag älskar Isamu Noguchis rislampor och drömmer om golvlampan BB3 33S - det är lika mycket konstverk som lampa. Om jag hade obegränsad budget skulle jag köpa vägglampor i mässing av Carl-Axel Acking eller Gunnar Asplunds taklampa “Asplund” för Ateljé Lyktan.

- Hur skapar man en mysig och inbjudande atmosfär med lampor?

För mig är det viktigt att det är ett mjukt och spritt ljus. Jag brukar tänka på nivåer och att sprida ut lamporna i rummet, kanske en bordslampa i ena hörnet, en taklampa i andra och en vägglampa i det tredje - då blir det ett mer dynamiskt ljus och känns hemtrevligt.

"Jag har fått lära mig den svåra vägen att man behöver så många fler lampor än man tror! När jag nyligen flyttade till en större lägenhet med min kille insåg vi att vi hade alldeles för få lampor. Så när man ska inreda med lampor är det more is more som gäller."

- Du är ju ett esse på att blanda ny och gammal design. Vad ska man tänka på när man köper en gammal lampa på auktion eller loppis?

Kör bara! Det finns så otroligt mycket fina lampor på andrahandsmarknaden. Men jag rekommenderar att lämna in den till en elektriker om du ska byta elen - man ska inte hålla på och klippa och klistra med el själv, det har jag alldeles för dålig erfarenhet av.

- Berätta om din PH5 lampa från Louis Poulsen! Vad är historien bakom den?

Det är årets första loppisfynd! Jag och säljaren stod och dividerade om äktheten och kom fram till att vi trodde att det var en kopia men sen fick jag en uppsjö av bilder från mina följare som hade likadana så det var ett kap för 400:-!

- Hur tänker du när du ljussätter olika delar av hemmet?

Det återstår att se! I mitt hem flyttas lampor runt konstant. Det som är viktigt för mig är dock en extremt stark taklampa i sovrummet - jag har en tendens att tappa bort saker och behöver därför allt ljus jag kan få när jag letar. I dagsläget använder vi dock främst våra fina PH-lampor i sovrummet. De har ett behagligt ljus. Till kontoret är det lite samma sak, jag behöver mycket ljus ovanifrån eftersom jag ofta pysslar, syr eller målar. Just nu är jag på jakt efter en snygg och dimbar lampa till mitt framtida kontor! Ett hem är väl aldrig färdigt eftersom behovet ändras konstant. Jag älskar bruksföremål som är funktionella och formstarka!

"Det finns så otroligt mycket fina lampor på andrahandsmarknaden. Men jag rekommenderar att lämna in den till en elektriker om du ska byta elen - man ska inte hålla på och klippa och klistra med el själv."

Mer inspiration

Guide, Reportage, Formgivare

Verner Pantons färgsprakande värld

Verner Panton är en ikon inom skandinavisk 1960-tals design och en mästare när det kommer till färg och form. Vi har tagit oss en närmare titt på Pantons designarv inom belysning med varumärken som &Tradition, Louis Poulsen och Verpan.