Nyheter
Belysning

Snabba leveranser

Fri frakt över 499 kr (Fraktklass XL över 4999kr)

Öppet köp i 30 dagar

Verner Pantons färgsprakande värld

Text: Redaktionen
Foto: Redaktionen

Verner Panton är en ikon inom skandinavisk 1960-tals design och en mästare när det kommer till färg och form. Under hans karriär skapade han häpnadsväckande och fantasifull design som charmar oss än idag med sina lekfulla skepnader och uppiggande färgpalett. Vi har tagit oss en närmare titt på Pantons designarv inom belysning med varumärken som &Tradition, Louis Poulsen och Verpan.

&TRADITION: Flowerpot-serien

Flowerpot-serien är en av Verner Pantons mest välkända och populära designs och produceras idag av &Tradition. Panton designade den första Flowerpot-lampan, pendellampan VP1, 1968 som en hyllning till Flower Power-rörelsen. Lampan är ett tydligt exempel på Pantons talang att balansera färg och form på ett lekfullt men elegant sätt. Lampan består av två sfärer i olika storlekar som tillsammans skapar en behaglig, nästan organisk siluett som avger ett inbjudande sken.

Flowerpot-serien finns i som pendellampa i tre olika storlekar, som bordslampa i tre modeller - varav en är en portabel lampa - och vägglampa.. Våren 2023 lanserade &Tradition en helt ny färgpalett i Flowerpot-serien - de nya färgerna inkluderar Cobolt Blue, Dark Plum, Swim Blue, Tangy Pink, Vermilion Red och en svart-vit-mönstrad variant baserat på en av Pantons textilmönster.

LOUIS POULSEN: Panthella-serien

I början på 1970-talet designade Verner Panton Panthella-lampan i samarbete med Louis Poulsen. Panthella blev en av hans mest betydelsefulla designs där han fick utforska relationen mellan ljus och material - han ville skapa en lampa där både fot och skärm blev reflektorer för ljuskällans sken. I typisk Panton-anda valde han en sfärisk design som påminner mycket om hans tidigare arbete med Flowerpot-serien. Resultatet blev en charmig, inbjudande lampa med ett stämningsfullt och behagligt sken.

Panthella-serien finns som bordslampa i tre olika modeller - Panthella, Panthella 320 och Panthella Mini - och som portabel lampa samt golvlampa.

VERPAN

Varumärket Verpan startade 2003 och består av ett noga kurerat urval av Verner Panton-designs inom belysning, möbler, textilier och inredningsdetaljer. Varumärkets filosofi är att värna och förädla Pantons designarv genom att återintroducera hans design för en helt ny generation av designälskare. Lampserier som Fun, Pantop, VP Globe är klassiska exempel på Pantons lekfulla formspråk som präglades av 1960-talets banbrytande färger och former.

Sedan 2003 har Verpan lanserat åtta lampkollektioner från Verner Pantons designarkiv: snäckskalslampan Fun som pendel och bordslampa, pendeln Hive, pendeln Moon, serien Pantop som finns som bordslampa, portabel lampa och pendel, bordslampan Reflect, pendeln Spiral samt pendlarna VP Globe och VP Panto.

VERNER PANTON (1926-1998)

Verner Panton är ett legendariskt namn inom skandinavisk design, men egentligen skulle han inte bli en möbeldesigner. Han påbörjade sin kreativa karriär som konstnär, därefter utbildade han sig till arkitekt på Kunstakademiets Arkitektskole i Köpenhamn. Men efter en tid som praktikant hos Arne Jacobsen fick Panton upp ögonen för möbeldesign och påbörjade, vad som skulle bli en ofantligt framgångsrik karriär, som formgivare. Idag är Verner Panton känd världen över för hans banbrytande designs som kombinerar lekfulla och psykedeliska färgval och former för varumärken som &Tradition, Louis Poulsen, Montana, Verpan och Vitra.

Mer inspiration

Guide, Formgivare

&Traditions designarv

&Tradition är ett modernt danskt varumärke som har det danska designarvet varmt om hjärtat. Vi har tagit en närmare titt på de kreationer och kreatörer som skapat dem.