Nyheter
Belysning

Staycation

Staycation är inte något som måste ske på ett hotell nära dig, du kan även ha staycation i din egen bostad – något som minst sagt är högaktuellt just nu. Det är inte bara något som är billigare än en vanlig semester, det kan också komma att få dig att se din bostad och uppskatta den på ett helt nytt sätt.

En riktigt lyckad staycation skapas genom att ge dig själv och ditt hem rätt förutsättningar från start. Känner du inte att ditt hem har rätt förutsättningar för att bli sådär avkopplande som du önskar? Med enkla medel, och rätt interiör, kan du förvandla ditt hem till inte bara något att längta till, utan något att uppskatta även när du befinner dig där. Här följer några av våra tips på inredning för det ultimata staycation-hemmet.

Skapa en rogivande miljö

Att skapa en rogivande miljö handlar om mycket mer än att bara ha färger du gillar och en TV-serie du älskar att sträcktitta på. Det är en känsla som uppnås genom flera olika parametrar. Till exempel genom att ha det städat, fint och organiserat, då brist på detta många gånger kan bli en distraktion i avkopplingen. Precis som du tänker att du tar hand om dig själv på ett spa genom olika behandlingar och dylikt, så förtjänar hemmet en behandling innan det kan avge en fridfull känsla hos dig.

Med smart förvaring, både mindre förvaring och större, får du enkelt undan allt det som inte måste ligga framme. I öppen förvaring ställer du saker som du gärna ser på, och helst inte i överflöd, medan stängd förvaring ger dig möjlighet att sortera och få undan papper, sladdar och annat du inte vill ha liggandes.

När väl städningen är klar är det dags att puffa kuddarna lite extra, låt kvällarna belysas av levande ljus och belysningskällor med diffust sken. Unna dig en kopp varm dryck i favoritkoppen och ta vara på stunden du har just precis nu.

Det är detaljer som mjuka kuddar i härligt material, iögonfallande ljusstakar, vackert porslin och behaglig belysning som ger den där lyxiga omgivningen vi gärna omger oss av under en staycation. Med hjälp av dessa delar bygger du upp den känsla du trivs bäst i.

Dofter

Dofter påverkar oss mer än vad man kan tro. Förutom att det alltid är trevligt att vistas i aromatiska rum, så har doften även inverkan på bland annat vårt humör och vårt beteende. Att hålla det rent och fräscht hemma är självklart en bidragande faktor till luft och essens, men det går även att påverka och ändra hur det doftar i ditt hem så det passar just ditt tycke och smak.

Doftljus, doftpinnar och andra aromatiska produkter är kanske det vanligaste och enklaste sättet att skapa en väldoftande miljö man känner sig hemma i. Här är det helt och hållet dina egna preferenser som bestämmer vad som känns bäst för just dig och din näsa. Kanske är nu läget att testa hur olika essenser påverkar dig och ditt mående?

Eller varför inte passa på att fylla hemmet med den ljuvliga doften av bull- och brödbak? En staycation är ju ingenting om inte fulländad när smaksinnena får jubla över nybakt bröd direkt från plåten.

Doft kan göra att vi känner oss lugna, inspirerade, glada, melankoliska och stressade – så hitta en som ger dig den känsla du vill ha under din staycation.

Sovrum för goda nätter och långa morgnar

Vad är en staycation utan en säng att koppla av i? Med svala sängkläder i linne, mjuka lakan och en massa härliga kuddar att vila huvudet på får du enkelt en säng som ger dig en god natts sömn. Men det är inte heller fel att ta vara på sovrummet lite extra när du ändå är hemma. Ta sovmorgon, slötitta på en trevlig film under täcket eller duka upp frukosten och unna dig att ta precis så lång tid som du själv vill innan du möter dagen.

Ta hand om växterna

Vill du ha ett projekt för dagen så är nu ett ypperligt tillfälle att rå om dina växter lite extra. Plantera om de som behöver det, uppdatera krukorna och ge det gröna en boost av näring. Se till att dina plantor får bästa möjliga förutsättning för att växa sig starka och friska. Kanske är det nu du ska ta lite sticklingar och bygga på växtligheten, eller dela med dig av till vänner och grannar? Växterna bidrar även till bra luft i ditt hem och ger lika mycket kärlek tillbaka som de får.

Inspiration

Guide

Belysningsskola med Trendenser

I samarbete med Trendenser kan vi nu dela med oss av hennes populära belysningsskola. Här får du direktioner som kan hjälpa dig hitta en lampa som representerar just det du behöver. Dessutom får du ta del av Fridas egna rekommendationer till varje belysningsdel hon berör.