Nyheter
Belysning

Snabba leveranser

Fri frakt över 499 kr (Fraktklass XL över 4999kr)

Öppet köp i 30 dagar

Trend: Art Déco

Geometriska former och exklusiv skönhet

Som motreaktion mot jugendstilens sirlighet, strax innan funktionalismens enkla linjer och sobra färger tog över, svepte under 20-talet Art Décon in i Europa. Stilen fick framförallt genomslag inom möbel- och inredningsindustrin, och karaktäristiskt för perioden är bland annat strikta linjer och geometriska former, exklusiva material, klara färger och ädla metaller. Här har vi samlat möbler och detaljer som minner om Great Gatsby-tidens flärd och Art Décons storhetstid!

Art Déco i Sverige

Den svenska Art Décon blev relativt kortlivad, eftersom funktionalismen fick fäste redan under 30-talet och snabbt förpassade Art Décon till gårdagens trender. Tack och lov har stilen de senaste åren fått ett uppsving, och vi får återupptäcka de fantastiska möbler och detaljer som formgavs under den korta period Art Décon blomstrade. I Sverige kallades stilen för "Swedish Grace", en något mer nedtonad variant av sin franska och europeiska föregångare. Varumärken hos oss på Rum21 där du hittar tydliga influenser av Art Déco är bland andra GUBI, AYTM, ByOn och Warm Nordic.

Stilens återkomst kan bland annat ses på hotell Haymarket i Stockholm som är inrett i klassisk Art Déco-stil med mönstrade väggar, sammetsbeklädda möbler, glänsande metaller och geometriska former.

Inspiration

Trend

Trend: Rotting

Vi kan inte få nog av rotting, lika snyggt på möbler som på detaljer för hemmet. Här listar vi några av våra rottingfavoriter för både inom- och utomhusbruk.

InnehållUpptäck våra kategorier