Nyheter
Belysning

Snabba leveranser

Fri frakt över 499 kr (Fraktklass XL över 4999kr)

Öppet köp i 30 dagar

Vaxat trä

Vaxade träytor skyddar mot väta och en hel del slitage. Vaxet ger ett naturligt utseende och tar fram djupet och strukturen i träet. Möbelvård är en viktig del av att hålla möbler fina och långlivade. Detta gäller inte minst möbler av vaxat trä. Det levande materialet har varit uppskattat genom alla tider, både för dess flexibilitet och den vackra, organiska karaktären som gör varje trämöbel unik i sitt slag. Här berättar vi på Rum21 hur du kan ta hand om dina vaxade trämöbler på bästa sätt – så att du kan ha glädje av dem riktigt länge.
Vaxat träLackat träSåpbehandlat träOljat trä

Skötselråd Vaxat trä

Eftersom trä är ett organiskt material, kommer det med tiden att åldras. Det utsätts för ljus, vätskor, värme och regelbundet slitage – vilket sätter sina avtryck. Det kan repas, svälla, krympa, blekas, fläckas och mogna. Fördelen med just vaxat trä, är att materialet fått en skyddande hinna, samtidigt som materialet får behålla sin levande karaktär. Men det behöver underhållas. 

Möbler och detaljer av vaxat trä ska alltid underhållas med just vax – och inte olja. Olja innehåller nämligen lösningsmedel, vilket gör att vaxet löses upp. Använd torr trasa för att torka av vaxade träytor och för bästa resultat ska du gärna vaxa dina trämöbler minst 2–3 gånger om året. Du vaxar med fördel små ytor åt gången, eftersom vaxet torkar väldigt snabbt, vilket försvårar när du ska polera.

5 tips som förlänger livet på vaxade trämöbler

En vaxad trämöbel må ha ett visst skydd tack vare vaxet. Men det finns också flera andra generella skötselråd som förlänger livet på vaxat trä. Här listar vi våra fem bästa knep:

  • Rengör vaxade trämöbler med en mjuk, lätt fuktig trasa. Eventuellt kan du även använda en mild tvål. Torka torrt efteråt, så att träfibrerna inte drar åt sig fukten.
  • Använd underlägg till koppar och glas. Det minskar risken för fula fläckar. Detta gäller även heta kastruller och grytor.
  • Temperaturväxlingar påverkar träet. Det är viktigt att komma ihåg, om du placerar din vaxade trämöbel utomhus eller i ett rum där kraftiga fukt- och värmeväxlingar ofta sker.
  • Solljus bleker träet. Det är något som lätt sker om en vaxad trämöbel står i direkt solljus – eller om bara ett hörn av möbeln gör det.
  • Var försiktig med vassa och hårda föremål. Vaxat trä är skörare än lackat trä. Det innebär att det kan både repas och skadas om du är oförsiktig med vassa eller hårda föremål.