Nyheter
Belysning

Skärbrädor

Behöver du komplettera ditt kök med en skärbräda? I vårt sortiment på Rum21 hittar du skärbrädor som är både snygga och funktionella, från flera populära varumärken.

Markus AujalayI webblager
Kampanj
Markus Ostbricka Med Bestick 48x35x1,5 cm, Akaciaträ
339 kr
Visar 18 produkter
Beige
Brun
Grå
Ek
Vit
Trä
Pris
400 kr
700 kr
1 100 kr

InnehållSkärbrädor till matlagning och servering

Skärbrädan – ett måste i varje kök

Det finns vissa saker som bara måste finnas i ett kök för att de gör vår vardag enklare, fräschare och för att vi helt enkelt använder dem på daglig basis. Skärbrädan är en sådan sak. Du ägnar dig sällan åt matlagning utan att använda en skärbräda, vare sig du ska hacka grönsaker, filéa fisk, skiva upp frukostbröd eller strimla kött. En rustik skärbräda kan även användas som charkuteri- och ostbricka, såväl som den är en snygg detalj i din inredning.

Välj bland skärbrädor av olika material och design. Rund, asymmetrisk eller fyrkantig, med handtag eller utan, stor eller liten – vad du föredrar är helt upp till dig. Vi vet en sak med säkerhet. Bra skärbrädor i köket, är lika essentiella som vassa knivar.

Vilket material på skärbrädor är bäst?

Det finns två faktorer som är extra viktiga när det kommer till skärbrädor. Först och främst ska de vara lätta att rengöra – och så ska de vara skonsamma mot knivar. Skärbrädor tillverkas i flera olika material, där trä och plast hör till de allra vanligaste. Men även skärbrädor i marmor och glas finns att köpa.

Skärbrädor av plast är snälla mot plånboken, lätta och praktiska. Dessutom är de mycket enkla att rengöra, eftersom de ofta kan diskas i diskmaskin. Därför är det många som föredrar skärbrädor av plast, särskilt när det kommer till hantering av kyckling. Den största nackdelen med plast är dock att dessa skärbrädor ofta har en kortare livslängd än skärbrädor av andra material. 

En skärbräda i trä har en lång livslängd och är mycket skonsam mot dina knivar. Ek, valnöt, lönn och akacia är vanliga träslag du hittar på dessa skärbrädor. Vill du satsa på riktigt hög kvalité, ska du välja en skärbräda i massivt ändträ. Dessa har nämligen förmågan att självläka. Väljer du dessutom en skärbräda av lönn får du ett mycket hygieniskt material, med en naturlig förmåga att förhindra bakterietillväxt. De största nackdelarna med en skärbräda i trä är att den oftast kräver handdisk, kan vara klumpigare att hantera och behöver mer omsorg, än en skärbräda i plast. Men fördelarna är desto fler – och dessutom är skärbrädor i trä en mycket vacker inredningsdetalj. 

Glas och marmor må vara både dekorativt och trendigt, men är sällan lika snälla mot knivens egg. Därför lämpar sig skärbrädor av dessa material bäst som ostbrickor eller dylikt.

Ta hand om din skärbräda i trä

Från tunga slaktarblock och räfflade skärbrädor för bröd, till en utdragbar skärbräda och trancherbrädor med kant. Varianterna på en skärbräda i trä är många. Men hur tar du bäst hand om den? 

- Handdiska och torka den direkt efteråt med en kökshandduk.

- Vill du undvika sprickor i skärbrädan, kan du gnida in den med citron ett par gånger per år.

- Vårda din skärbräda av trä genom att olja in den med jämna mellanrum.

Belysning Möbler Jul Inredning Textil Mattor Servering Barn Utemöbler Nyheter Erbjudanden Inspiration Varumärken null Presentkort null null Butiken Kundservice Om Rum21 Våra butiker Kundservice Returer