Nyheter
Belysning

Snabba leveranser

Fri frakt över 499 kr (Fraktklass XL över 4999kr)

Öppet köp i 30 dagar

Internationella kvinnodagen

8 mars är den Internationella kvinnodagen och vi firar detta med att hylla sex kvinnliga formgivare - Christine Schwarzer, Clara von Zweigbergk, Danielle Siggerud, Greta Grossman, Inga Sempé och Patricia Urquiola. Alla sex har skapat innovativ och inspirerande design för varumärken som Audo Copenhagen, FLOS, HAY, GUBI, Louis Poulsen och Swedese.

Christine Schwarzer (1970-)

Christine Schwarzer är en dansk formgivare från Köpenhamn. Hon är utbildad vid Kunstakademiets Designskole i Köpenhamn och The University of Art and Design i Helsingfors och tog examen 1999. Efter sin examen startade Schwarzer sin egen designstudio och har sedan dess designat möbler för varumärken som Swedese och Blå Station. För Swedese har hon formgivit bordsserien Flower som har de senaste åren blivit en omtyckt modern klassiker.

Clara von Zweigbergk (1970-)

Clara von Zweigbergk är en svensk formgivare från Stockholm. Hon är utbildad vid Beckmans Designhögskola i Stockholm och Art Center College of Design i Kalifornien. Efter sin examen har von Zweigbergk startat flera designstudios och arbetat som grafisk designer för den italienska designbyrån Lissoni & Partners i Milano. Sedan 2010 har hon samarbetat med välkända varumärken som HAY, Louis Poulsen och Røros Tweed och har bland annat formgivit lampserien Cirque, sällskapspelserien PLAY och pläden MOON.

Danielle Siggerud (1989-)

Danielle Siggerud är en norsk arkitekt som är baserad i Köpenhamn. Hon är utbildad vid Kunstakademiets Arkitektskole i Köpenhamn och startade sin egen arkitekturstudio 2016. Siggerud arbetar huvudsakligen som arkitekt men har genom åren formgivit ett flertal möbler, bland annat den populära bordsserien Androgyne för danska Audo Copenhagen. Bordet var först enbart en del av inredningen i Audo Copenhagens showroom men intresset för Siggeruds design var så pass stort att Audo Copenhagen inkluderade Androgyne i sitt möbelsortiment.

Greta M. Grossman (1906-1999)

Greta Magnusson Grossman var en svensk formgivare från Helsingborg. Hon studerade på Konstfack i Stockholm och 1933 blev hon den första kvinnan att vinna ett möbelpris av Svenska slöjdföreningen. Samma år startade hon designfirman Studio i Stockholm där hon formgav möbler och inredningsdetaljer. 1940 flyttade hon med sin man, jazzmusikern Billy Grossman, till USA och startade upp en egen butik på Rhodeo Drive i Kalifornien där hon designade och sålde möbler, lampor, inredningsdetaljer. Hon var även en framgångsrik arkitekt och ritade flera hus i USA samt en villa i Sverige - Villa Sundin i Hudiksvall. Grossman hittade sin stora framgång i USA och det var där hon designade lampan Grasshopper som kom att bli hennes mest kända design. Grasshopper lanserades 1947 i USA och kom att säljas i Sverige via licenstillverkning hos lamptillverkaren Bergboms i Malmö. Idag säljs två lampserier av Grossman - Grasshopper och Cobra -som nyproduktion hos danska GUBI.

Inga Sempé (1968-)

Inga Sempé är en fransk formgivare från Paris. Hon tog examen vid Ecole Nationale Superieure de Création Industrielle (ENSCI) i Paris 1993 och var stipendiat vid den anrika designakademin Villa Medici: Académie de France á Rome mellan 2000 och 2001. 2001 startade hon sin egna designstudio och har sedan dess vunnit flertal priser för sin lätta och lekfulla design. Några av Sempés mest välkända designs är lampserien Matin, soffserien Pandarine och mängder av lekfulla accessoarer för danska HAY.

Patricia Urquiola (1961-)

Patricia Urquiola är en spansk arkitekt och formgivare från Oviedo i norra Spanien. Hon studerade vid Universidad Politécnica de Madrid och tog examen Politecnico di Milano med den ikoniska formgivare Achille Castiglion som sin mentor. År 2001 startade hon sin egen designstudio med sin partner Alberto Zontone och har sedan dess designat lampor, möbler och inredningsdetaljer för varumärken som Kartell, FLOS och Foscarini. Några av hennes mest välkända designs är bordslampan Almendra och Serena för FLOS samt Gregg och Cabouche (tillsammans med Eliana Gerotto) för Foscarini.

Mer inspiration

Hemma Hos

Personligt och lekfullt hos @erinterior

Han heter Erik Josefsson, jobbar som inredare, och hans fingertoppskänsla när det kommer till inredning och trender är verkligen något utöver det vanliga. Bli inte förvånad om det är Erik som håller i vindmaskinen när andra sätter upp fingret i luften för att se åt vilket håll trendvindarna blåser...