Nyheter
Belysning

Snabba leveranser

Fri frakt över 499 kr (Fraktklass XL över 4999kr)

Öppet köp i 30 dagar

Årets hållbarhetsinspiratör 2021: Gubbetorp

Text: Redaktionen
Foto: Erika & Alex @Gubbetorp

Erika och Alex bor på @Gubbetorp och driver det vinnande Instagramkontot med samma namn. Läs vinnarintervjun här och kika in i deras fantastiskt fina torp där hållbarhet är en viktig aspekt.

Korta fakta om Alex och Erika:

Ålder: 28 och 32 år

Yrke: Butikssäljare och krögare

Bosatt: Torpet i Vadstena och sekelskifteslägenhet i Norrköping. Vi gillar att ha ett landställe kombinerat med lägenhet, vi får lite av båda världar och hinner på så sätt aldrig tröttna på något av det.

Familj: Vi har varit ett par i snart sex år. Torpet är vår största prioritet just nu utöver våra jobb men i framtiden ser vi gärna små människofötter som springer runt i trädgården och en glädjespridare i form av en svartbrun hund.

Favoritföremål i hemmet: Våra gamla gjutjärnsspisar som vi tagit hand om och restaurerat. Vi fyndade en ”Keddy” spiskassett på blocket i charmiga Vimmerby som värmer upp torpet och skapar den ultimata mysfaktorn.

Hur länge har ni drivit ert instagramkonto?

Snart ett år. Vi startade kontot officiellt den 21 Juni, år 2020.

Hur startade ert intresse för inredning?

Redan som barn för mig, Erika. Minns hur jag alltid flyttade runt på möbler och gjorde om i mina flickrum. Det tog fart på riktigt när jag utbildade mig till diplomerad homestylist i Stockholm för några år sedan. Alex är mest intresserad av att snickra men mitt stora intresse för inredning har smittat av sig på honom med åren.

Vilket rum är er favorit i ert hem och varför?

Köket. Hjärtat i torpet och ett rum vi är extremt stolta över. Det blev sånt lyft när vi renoverade där inne i vintras. Vi rev ut gamla plastmattor, slog bort kaklet runt gjutjärnsspisen och spikade upp pärlspont på väggarna som vi sedan målade i en ljuvlig grön färg.

Vilket är ert senaste inköp?

Ett stort spröjsat gammalt fönster från början av 1900-talet. Det ska få pryda det gamla uthuset som vi en dag ska göra om till ett beboligt gästhus.

På vilket sätt tror ni att ni inspirerar till ett hållbart synsätt på inredning?

Vi tror vi gör det genom att visa våra loppisfynd vi springer på, samtidigt som vi tipsar om olika loppisar och vart i landet man hittar dom. Vi visar sedan hur fynden och gamla möbler får nytt liv i vårt torp och det tror vi inspirerar och peppar andra.

Vilka är era bästa tips för att bli en mer hållbar konsument och användare av inredning (vilket vi ju alla är i olika former)?

Ta vara på sakerna du redan har hemma. En gammal bordsskiva blev grunden till den platsbyggda bänken i vårt kök exempelvis. Vårda inredningen du köper in, om du tröttnar prova att flytta runt prylarna i hemmet innan du gör dig av med något. En inredningspryl kan faktiskt få nytt liv genom att bara byta plats i hemmet. Börja handla second hand. Bästa känslan när man springer på vackra fynd samtidigt som man gör en god gärning både för miljön och utsatta människor i samhället.

Vad var er reaktion när ni fick veta att ni var en av vinnarna i Rum21 Awards?

Vi satt i soffan en regnig fredagseftermiddag när mejlet kom till min (Erikas) inkorg. Jag slängde mig ner på soffan och skrek ”VI VANNNN” Alex tittade chockartat på mig och sa ”MEN VA?! får jag se”. Sen läste vi mejlet högt tillsammans i soffan och då kom tårarna i ögonen hos oss båda, även om Alex kanske inte vill erkänna det. Chocken har fortfarande inte lagt sig. Det var så mysigt att vi fick dela den stunden tillsammans.

Vad vill ni köpa för vinsten på 10.000 kr och hur ska ni inreda med det?

Vi drömmer om att dricka morgonkaffet ute i trädgården i Rörstrands Swedish Grace koppar i färgen äng. Torpets pelargoner, som just nu står i vita plastkrukor i fönstren, ska äntligen få nytt liv genom Bergs Potters Köpenhamnkrukor. Vi kommer slå till på träparasollet Reggio i färgen natur från Brafab till vår nya uteplats som vi håller på att skapa. Lyckeby fotogenlampa ska få pryda dasset. Ja, listan är lång! Lyckan är totalt. Som barn på julafton. Andra favoriter är kannan Blue Fluted Plain från Royal Copenhagen och pinnstolen Wood i mörkgrönt från Department.

Läs om de andra vinnarna i Rum21 Awards här

Rum21 Awards

Årets Stjärnskott 2021: Ida Mårtensson

Vinnare av årets stjärnskott är Ida Mårtesson med kontot @idismartensson på Instagram. Vi har intervjuat den lysande stjärnan!