Nyheter
Belysning

Swedeses klassiska Lamino

Om någon skulle be dig nämna klassiska, svenska möbler är det troligt att Lamino-fåtöljen hamnar på listan! Laminon formgavs 1956 av Yngve Ekström för Swedese och har sedan dess varit en av våra mest älskade möbler. Med utgångspunkt i komfort kombinerat med kvalitativa material och gediget hantverk är Laminon en fåtölj som kan ärvas mellan generationer.

Laminofåtöljen har en stomme av skiktlimmat och formpressat fanér i ek eller bok och klädseln av fårull finns i färgerna sahara, espresso, charcoal, moonlight, scandinavian grey och graphite.

Yngve Ekström - formgivaren bakom Lamino

1945 gick startskottet för vad som skulle bli Swedese när Yngve Ekström, hans bror Jerker och deras gemensamma vän Bertil Sjöqvist beslutade sig för att starta sin möbelproduktion i Småländska Vaggeryd. Yngve växte upp i Hagafors och började redan som 13-åring arbeta på möbelfabriken där, vilket gjorde att han tidigt fick en unik känsla för material och konstruktion.

Yngve var en allkonstnär som tillsammans med välkända namn som Alvar Aalto, Bruno Mathsson och Arne Jacobsen tillhörde den grupp formgivare som gav begreppet "Scandinavian Modern" ett ansikte. Utöver att formge klassiker som Lamino, Laminett och Primo var han delaktig i att rita huvudkontoret och många av de olika trycksaker som producerades för Swedese. Företaget håller än idag till i de lokaler som Yngve Ekström ritade i småländska Vaggeryd.

Produktionen sker än idag i fabriken i anslutning till huvudkontoret i Vaggeryd som ritades av Yngve Ekström själv för 75 år sedan. Fortfarande finns moment i tillverkningen kvar från 50-talet, medan delar av tillverkningsprocessen har effektiviserats och moderniserats. Gemensamt för alla produkter som lämnar Swedeses fabrik är den hantverksskicklighet och precision som då som nu genomsyrar de tidlösa möbelklassikerna.

Mer inspiration

Hemma Hos

Fanny Ekstrand och Linn Eklund smyckar sin studio med belysning

Den kreativa duon Fanny Ekstrand och Linn Eklund visar hur man inreder med belysning som pricken över i:et.

Belysning Möbler Inredning Textil Mattor Servering Barn Utemöbler Nyheter null Inspiration Varumärken null Presentkort null null Butiken Kundservice Om Rum21 Våra butiker Kundservice Returer