Nyheter
Belysning

Snabba leveranser

Fri frakt över 499 kr (Fraktklass XL över 4999kr)

Öppet köp i 30 dagar

Travel in Design: VIPP

Text: Redaktionen
Foto: Vipp

Om du vill uppleva äkta dansk designkärlek rekommenderar vi varmt ett besök hos Vipp. Boka en natt på något av deras exklusiva hotell och upplev varumärket genom alla dina sinnen.

Vipp är mer än bara ett varumärke som säljer möbler, kök och inredning – det är ett koncept, en helhetsupplevelse. Du ska känna att stålet i ditt kök är detsamma som den ikoniska pedalhinken från 1939, räfflorna i dina köksluckor går igen i lampskärmar och papperskorgar och den lilla dimmerskruven på din bordslampa har samma form som toppen av pepparkvarnen. Som en förlängning av produkterna de säljer erbjuder Vipp övernattningar på en rad olika platser – för att du ska kunna uppleva produkterna på riktigt. I Köpenhamn finns tre olika locations att besöka som vi nu ska ta en närmare titt på.

Vipp Pencil Case

Sturlasgade 12G

Vipp Pencil Case är beläget i ett solbelyst hörn av innergården till den gamla pennfabriken på Islands Brygge i centrala Köpenhamn. Det är en 90m2 stor lägenhet som renoverats av inredningsarkitekten Julie Cloos Mølsgaard. Det är inget vanligt hotellrum, snarare en studio eller en ateljé som håller en sällsynt tystnad mitt i den myllriga huvudstaden och bjuder in till en påtaglig konstnärlig kreativitet. Flera ursprungliga detaljer från fabrikens förflutna har bevarats, bland annat ett vackert gammalt kassaskåp där du kan låta dina personliga värdesaker förvaras tryggt under vistelsen.

En smakfull granne

Det fullt utrustade V1-köket från Vipp bjuder visserligen varmt in till en hemlagad måltid, men om du önskar en ännu större upplevelse ligger lägenheten på krypavstånd från Vipps egen Supper Club. För den designmedvetne besökaren som vill ha en oförglömlig kväll är detta vår varmaste rekommendation – 400kvm2 av design dit kockar från hela världen bjuds in för att skapa en middagsupplevelse åt sina gäster.

Upplev Vipp med alla sinnen

I den över 100 år gamla pennfabriken på Islands Brygge har Vipp förvandlat en 400kvm2 stor yta till en social matsal, dedikerad till att skärpa dina sinnen. I briefen som Julie Cloos Mølsgaard fick när lokalen skulle renoveras stod det att hon skulle bevara detaljer från den ursprungliga fabriken och skapa en intim och hemtrevlig känsla, och det har hon verkligen lyckats med. Mitt i den Bauhaus-inspirerade fabriksmiljön tar ett stort Vipp V2-kök plats, och strax intill breder ett långbord ut sig med plats för upp till 26 gäster och med direkt utsikt mot köket.

Här huserar Vipp Supper Club, dit Vipp bjuder in berömda kockar från hela världen. Här får gästerna bevittna det gedigna hantverket när en toppkock förbereder, lagar och serverar en kulinarisk måltid mitt framför deras ögon. Även välkända musiker bjuds in att ta plats vid den stora flygeln, till en privat konsert som adderar ytterligare ett element till en redan intim och unik upplevelse. Supper Club bjuder på en mix av mat, konst, design, arkitektur och musik – en helkväll där du får uppleva Vipp med alla dina sinnen.

Vipp Loft

Snorresgade 22

Ett stenkast från Vipp Pencil Case, i det gamla tryckeriet från 1910 på Islands Brygge har Vipp sitt huvudkontor. Högst upp är Vipp Loft belägen – en 400m2 vindsvåning där design möter konst. Konceptualiserad av Studio David Thulstrup, bjuder Vipp Loft in till en holistisk hemmiljö med oändliga möjligheter att luta sig tillbaka och koppla av.

Vipp loft är en sann designupplevelse bara 10 minuter från hjärtat av Köpenhamn. Här har du gott om plats att experimentera i köket, slappa i soffan, bada i badkaret eller läsa i biblioteket. Strax intill ligger bagerier, kaféer och Köpenhamns hamn.

Det finns bara ett hotellrum på Vipp Loft, men det är förmodligen det största i stan. I vistelsen ingår ingen room service, men ett fullt utrustat Vipp-kök som bara väntar på att användas!

I närheten av Vipp Loft & Pencil Case

Islands Brygge är en stadsdel på nordvästra delen av ön Amager i centrala Köpenhamn. Under 1900-talet var området främst präglat av industrier som senare lades ner, och sedan början av 2000-talet har stora delar av industriområdena byggts om till bostäder. Den norra delen präglas av äldre bostäder och butiker medan du hittar nyare bostäder och kontorsbyggnader i den södra delen. Längs med hamnen har Havneparken anlagts.

Under sommartid är det populärt att bada längs med hamnen, antingen från kajen eller i anlagda bassänger som placerats ut i kanalen. Promenera över bron till Fisketorvet för shopping eller stanna till för förfriskningar på någon av de många barerna eller kaféerna. Även Christianshavn och Christiania ligger endast en kort promenad från Vipp Loft.

"Vipp-hotellet är inget hotell i traditionell mening. Istället för att husera flera hotellrum på ett ställe, erbjuder vi unika rum på olika platser. Det är ett sätt att uppleva Vipps produkter i miljöer utöver det vanliga."

Chimney House

Strandøre 5

I området Østerbro hittar du Vipp Chimney House, ett hotellrum som huserar i byggnaden av en gammal vattenpumpsstation från 1902. Döpt efter sin tornliknande skorsten, ombyggd från ruin och förvandlad till ett modernt hem för utvald konst, skräddarsydda möbler och högkvalitativ inredning. Här har du chansen att bo och leva bland Vipps produkter, i en sann home-away-from-home-känsla.

Ombyggnationen av Chimney House leddes av den välkände danske designern Studio David Thulstrup. Thulstrup har lyckats behålla charmen från den ursprungliga industriella arkitekturen och gett den en mer modern touch med stora fönsterytor, terazzogolv och en magnifik trappa av stål.

Här bor du på 200m2 i en öppen, social planlösning, två badrum och två sovrum samt en walk-in closet. Privat trädgård med terrass och ett fullt utrustat Vipp-kök. I husets atrium är takhöjden hela 8.5 meter, med enorma takfönster upp mot den vackra gamla skorstenen.

I närheten av Chimney House

Chimney House och Østerbro ligger i Nordöstra delen av Köpenhamn. På tiden när Köpenhamn fortfarande var omgivet av vallar, var Østerbro stadsdelen dit människor begav sig under sommaren för att njuta av den vackra naturen. Området lockar fortfarande många besökare just av den anledningen och det finns gott om chanser till härliga naturupplevelser i Østerbro. Gör en utflykt till Svanemøllestranden och den 120 meter långa badpiren, eller ta en avkopplande promenad i den populära Fælledparken.

I närheten finns också gott om butiker för shopping och om du är intresserad av modern arkitektur är den östra delen vid Nordhavnen och Amerika Plads värda ett besök.

Köpenhamn är en sann cykelstad, så varför inte ta seden dit du kommer och hyra en cykel att utforska staden med? Från Chimney House har du en cykeltur på cirka 15 minuter till Indre By.

"Jag ville uppnå personligheten, komforten och estetiken hos ett privat boende. Jag ville att folk skulle känna sig som hemma." – David Thulstrup

Lär känna VIPP

En solig söndag år 1932 vinner den 17-årige stålsmeden Holger Nielsen en bil i en tävling. Holger tycker visserligen om bilar, men han har inget körkort och inget direkt behov av en bil. Han bestämmer sig därför för att sälja bilen och investera pengarna i en metallsvarv som skulle ge honom möjlighet att få jobba med sin största passion – stål. Som nyligen utbildad stålsmed bygger han så småningom upp sin egen stålfabrik i den lilla danska staden Randers.

Historien bakom den ikoniska pedalhinken

Vipps historia börjar år 1939 när Holger får frågan från sin fru Marie om han inte kan tillverka en ny papperskorg till hennes frisörsalong. Med händerna fulla av verktyg såg hon behovet av att kunna öppna locket till papperskorgen med foten. Intet anande om vad det skulle få för följder tar Holger fram en pedalhink som skulle bli startskottet på en flera decennier lång designhistoria.

Pedalhinken var inte tänkt att komma ut till försäljning utan skapades som ett verktyg till Maries salong. Kunder på salongen, främst fruar till läkare och tandläkare, kom dock att visa intresse för den praktiska pedalhinken och de många önskemålen att få köpa ett exemplar fick till slut Holger att öka upp produktionen och han började sälja pedalhinkarna till andra företag under varumärket Vipp.

Tredje generationens förvaltande

I början av 90-talet går Holger hastigt bort och parets yngsta dotter Jette tål inte att se sin fars dröm och livsverk säljas och försvinna. Jette, som har växt upp med Vipp-fabriken som närmsta granne, tar över verksamheten 1992 och lär sig allt om stålindustrin och produktionen av pedalhinken. Hon bygger vidare på arvet från sin far och har en vision om att även privatpersoner ska få nyttja pedalhinkens funktioner i sina hem – precis som hon själv hade gjort i sitt barndomshem.

Jette gör något som hennes far aldrig gjort – hon reser och besöker sina kunder. I Danmark är det få personer som ser nyttan av en papperskorg som oftast ses på tandläkarmottagningar, men utomlands är mottagandet annorlunda. Efter mycket hårt arbete och med hjälp från sina två barn, Kasper och Sofie, lyckas Jette förverkliga sin dröm och pedalhinken släpps för försäljning till den privata sektorn. Idag, över 20 år senare, drivs Vipp fortfarande av Jette, Kasper och Sofie.

Mer inspiration

Travel in Design

Travel in Design: Louis Poulsen

Inte långt från Köpenhamns centrala mittpunkt Nyhavn, ligger ett av Danmarks mest ikoniska varumärken, Louis Poulsens showroom. Pausa den sedvanliga sightseeingen och upplev den häpnadsväckande historien mitt i Köpenhamn.