Nyheter
Belysning

Snabba leveranser

Fri frakt över 499 kr (Fraktklass XL över 4999kr)

Öppet köp i 30 dagar

Travel in Design: Louis Poulsen

Text: Redaktionen
Foto: Louis Poulsen

Kuglegårdsvej 19 - 23

Inte långt från Köpenhamns centrala mittpunkt Nyhavn, ligger ett av Danmarks mest ikoniska varumärken, Louis Poulsens showroom. Vi har besökt den charmiga lilla ön och vill dela med oss av denna gömda designdestination.

Strosa runt bland vinrankor och låt dig inspireras av förstklassig design. Vi rekommenderar varmt en cykeltur runt de vackra kanalerna där både fika och -mat stop kan intas. Pausa den sedvanliga sightseeingen och upplev den häpnadsväckande historien mitt i Köpenhamn.

Kuglegården

En av de många små öarna kring Köpenhamn är Arsenalön, en ö som länge ägts av militären och spelat en viktig aktör i Danmarks flotta. Bygget av Kuglegårdens huvudflygel påbörjas 1741 och 30 år senare byggs de två sidoflyglarna till för att färdigställa den imponerande militäranläggningen. Den rektangulära gården rymmer flera byggnader som då bland annat agerade som förvaring till kanonkulor- därav namnet Kuglegården. Vilket sedan skulle bli samlingsnamnet för hela området. Runt om står det högar av kanonkulor som påminner oss om detta. Efter en offentlig budgivning såldes Kuglegården till Morgens de Linde, en sann entreprenör som skulle ägna resten av sitt liv till att restaurera och renovera sitt inropade köp.

Samlad design

Idag är hyresgästerna på Kuglegården renoverade byggnader många, allt från FLOS och B&B Italia till ferm LIVING och Louis Poulsen. Här blandas på ett naturligt sätt, privata kontor och showrooms öppet för allmänheten. Det som en gång var ett av rikets mest stängda och otillgängliga områden är idag en livlig och attraktiv del av huvudstaden. Ta en runda i de olika byggnaderna och upplev fantastik design på nära håll.

I närområdet

Innan Kuglegården korsar man Wilder Plads, ett torg fullt av matstånd och dryckesbodar. Ett ungt och hippt ställe för den som vill stäcka på benen och inte trängas vid Nyhavns restaurangtäta stråk. Men den nyrestaurerade cykelbron är det dessutom en smidigt att ta sig till och från ö-området och fastlandet. Cykla runt kanalerna och utforska de charmiga kvarteren på de närliggande öarna. Christiania med dess speciella charm, Fredrikshomen med Arkitektuniversitetet och det nyaste tillskottet Chistiansholm där mäktiga byggnader tornar upp sig. Är du pigg i benen kan du cykla hela vägen ut till Dokoen där operahuset ligger. Missa inte Hart Cafe för magiska bakverk.

Madeira mitt i stan

Mellan de maffiga byggnaderna ligger det gröna gräsmattor och uppväxta träd. Vackra päronträd som följer årstidens rytm, bidrar till en organisk mix mot de hårda tegelbyggnaderna. På fasaderna till Louis Poulsens byggnad sträcker sig smala strängar av vindruvsrankor. Dessa kom till Danmark omkring 1870 från någon av skeppens atlantseglingar. Besättningen plockade helt enkelt med sig några sticklingar från ön Madeira, där danskarna hade en naturlig anhalt från deras kolonier i Karibien.

Räddare i nöden

Som av ett mirakel överlevde rankorna den hårda klimatförändringen och man lyckades till och med skörda druvor efter något år. DNA-testning av exemplaren visade senare att de är Malvasia, som är den första druvsort som planterades på Madeira redan på 1400-talet. Om sägnen stämmer var det just dessa små sticklingar som räddade druvan från att helt förintas under 1900-talet. Vinbladlusen phylloxera, som förstörde merparten av de europeiska vingårdarna, överlevde nämligen inte i Skandinavien. Sticklingar från Kuglegården kunde åter planteras på Madeira och på så sätt var cirkeln sluten.

Mitt emellan det urbana Christiania och Fredriksholmen med Danmarks arkitektsuniversitet ligger Kuglegården, väldigt centralt men ändå skymt.

Få hjälp av Louis Poulsens ljusexperter

Det maffiga huset rymmer ett imponerande showroom där man generöst kan klämma och känna på Louis Poulsens alla olika modeller genom åren. Personalen är mer av ljusexperter än säljare, som med gedigen kunskap guidar dig i ditt köp. Många kunder har precis flyttat till nytt och behöver hjälp med ljussättningen. Att lägga ner tusentals kronor på en lampa med fel funktion är ngt som LPs personal vill undvika. All belysning medför en känsla som i sin tur skapar atmosfär, det gäller bara att hitta rätt för just dig och ditt hem.

En snygg lampa med fel ljuskälla kan bli lika tokigt – likt en soffa utan komfort.

Lär känna Louis Poulsen

Lika ikoniska som Sveriges Lamino och Finlands Savoyvas, ställer sig Louis Poulsens PH-lampa rakryggad upp som Danmarks motsvarighet. I generationer har den prytt de danska hemmen, i allt från hall till kök. Fullträffar som Panthella har sedan kompletterat deras produktkatalog till att vara ett av de mest attraktiva varumärken inom belysningskategorin än i dag.

Företaget tog fart när Poul Henningsen startade sitt samarbete med Louis Poulsen 1924. Poul Henningsen började designa armaturer och året efter åkte han på en utställning i Paris. Där han vann och blev uppmärksammad med sin treskärmdesign. Designen har återanvänts till alla hans armaturer, för att skapa ett så mjuk men samtidigt behaglig ljusspridning som möjligt. Hela idén kommer från hans mamma som hade en önskan om ett mer smickrande och mjukare ljussättning än vad som fanns i hemmen då.

"Vi tror på hängivet hantverk som producerar kvalitetsbelysning och designprodukter som är behagliga för ögat och för ljuset"

PH-ljuset är 100 % bländfritt, oavsett hur lampan installeras eller vilken ljuskälla som används.
Arne Jacobsen designade AJ-lampan för SAS Royal Hotel i Köpenhamn år 1957. I dag betraktas AJ-serien som den design som den danske arkitekten är mest känd för över hela världen.
Med Panthella ville Panton skapa en lampa där både foten och skärmen fungerade som reflektor, kombinerat med de organiska former som den danske formgivaren är känd för.

Mer inspiration

Travel in Design

Travel in Design: ferm LIVING, HAY House & Lille Petra

Danmark är vida känt för sin stilrena designestetik och Köpenhamn är en drömdestination för inredningsentusiaster. Ta en shoppingtur förbi ferm LIVING och HAY House eller njut av en lunch på Lille Petra Cafét. I denna guide tipsar vi dig om tre av våra favorisställen som du definitivt bör lägga till på din Köpenhamns-bucket list om du älskar inredning och skandinavisk design! Ha en god tur!