Nyheter
Belysning

Snabba leveranser

Fri frakt över 499 kr (Fraktklass XL över 4999kr)

Öppet köp i 30 dagar

Travel in Design: ferm LIVING, HAY House & Lille Petra

Text: Redaktionen
Foto: Redaktionen, ferm LIVING, &Tradition, HAY

Köpenhamn för designälskare!

Danmark är vida känt för sin stilrena designestetik och Köpenhamn är en drömdestination för inredningsentusiaster. Ta en shoppingtur förbi ferm LIVING och HAY House eller njut av en lunch på Lille Petra Café. I denna guide tipsar vi dig om tre av våra favoritställen som du definitivt bör lägga till på din Köpenhamns-bucket list om du älskar inredning och skandinavisk design! Ha en god tur!

Kuglegården, ferm LIVING

Kuglegården 1-5, Köpenhamn

Från stängd militärbas till öppen designvärld

På Holmen i hjärtat av Kuglegården, mitt bland pittoreska kanaler, udda husbåtar och fristaden Christiania har ferm LIVING sitt huvudkontor och konceptbutik. Den ståtliga byggnaden går tillbaka till 1770 och användes ursprungligen som en arsenal för den danska militären och för att förvara kanonkulor, därav namnet Kuglegården. Butiken tar plats på hela bottenvåningen av det vackra huset, med sin mäktiga takhöjd och nakna takbjälkar som man låtit bli en del av inredningen. De vackra byggnaderna från 1700-talet har blivit smakfullt renoverade och många originaldetaljer är fortfarande intakta, från de välvda fönsterna till tegelväggarna. Men trots den historiska platsen, så upplevs inte konceptbutiken som ett stringent museum, tvärtom så har den en mysig atmosfär där du känner dig hemma och inspirerad. Längs butikens fasad växer päronträd och klätterväxter och vid entrén bjuds man in att slå sig ner i en av ferm LIVING's utemöbler, perfekt efter några timmars shopping.

Home of ferm LIVING

Butiken är öppen för alla, och här kan du shoppa hela ferm LIVINGs sortiment samt ett utvalt utbud av vintageprodukter, växter och coffee table books. Butiken är uppdelad i mindre zoner, likt rummen i en lägenhet som gör det spännande att utforska och lätt att inspireras av. På övervåningen huserar ferm LIVINGs kontor och det finns en väldigt genuin känsla i att varumärkets formgivare sitter och laborerar med nya idéer och tar fram nya kollektioner bara några fotsteg från slutkunden.

Butiken är fullproppad med design – här kan du spendera flera timmar av att klämma och känna, provsitta och inspireras. Förutom möbler, belysning och inredningsdetaljer är varje liten vrå fylld av fina accessoarer såsom tvålar och badrumsprodukter, ljus och posters. Vi kan nästan lova dig att du kommer komma härifrån med både en och annan gå-bort-present (och kanske även något till dig själv).

Att göra i närheten

Sugen på något att äta? Ta en kort promenad över bron till Broens Gadekøkken eller besök det lilla bageriet Hart. Vid Inner Harbour Bridge mellan Christianshavn och Nyhavn hittar du den perfekta platsen att njuta av den vackra utsikten över vattnet samt spektakulära solnedgångar i hjärtat av Köpenhamnshamnen. Upplev en mix av gatukök och barer som serverar god mat och dryck från hela världen.

Hart Bageri ligger endast ett stenkast bort från Kuglegården. Det finns plats för att sitta inomhus och det finns äevn en lång altan utanför med sittplatser och bord som ser ut mot operahuset.

HAY House

Østergade 61, Köpenhamn

Mitt på Strøget har det populära möbelhuset HAY slagit upp sin flaggskeppsbutik, ett måste när du är i Köpenhamn! HAY House ligger i en byggnad i jugendstil på Amagertorv och sträcker sig över fyra våningar. Efter att en granne på övervåningen flyttat ut tog företaget över de två översta våningarna och använde dem för att skapa ett showroom och ett kontor samt eventlokal.

Här ryms de två första våningarna av arkitektur, konst och design där varumärket visar upp sina produkter i olika miljöer. Funktionella möbler och designalster i okonventionella former blandas med små lekfulla detaljer – allt från kuddar och handdukar till väggklockor och vaser. Låt dig inspireras av modern dansk design, provsitt möbler och köp med dig något fint hem.

Det är något speciellt med att uppleva Hay House, från det ögonblick du går in och passerar de fantastiska Nathalie du Pasquier-målningarna och tar den svängda stentrappan upp, vet du att du är på en designresa utan dess like. Det är något extra med att kliva in i det stora ljusa art-noveu våningen och höra de dova ljuden från stadens gator nedanför genom de stora burspråken, känna den knirrande fiskbensparketten under fötterna och se den tidstypiska panelen på väggarna som perfekt kombineras med HAY's färgglada och samtida design.

HAY grundades för nästan 20 år sedan av man-och-hustru-teamet, Mette och Rolf Hay, och har sedan dess gått och blivit ett av de mest älskade och omedelbart igenkännbara danska varumärkena.

"Sedan starten har HAY House varit hjärtat av varumärket, ett sätt att bjuda in alla till det universum som är HAY – oavsett om du var ute efter en tandborste eller en soffa. Att få våra besökare att känna sig hemma har alltid varit det viktigaste för Rolf och mig" – Mette Hay.

Lille Petra Café - &Tradition

Kronprinsessegade 4, Köpenhamn

Beläget på en innergård i det inre Köpenhamn, mitt emot Kongens Have hittar du det exklusiva men otroligt mysiga kaféet Lille Petra – Ett hemtrevligt café-möter-showroom av det danska designvarumärket &Tradition. Det är en vacker plats att besöka för att avnjuta en kaffe bredvid Jaime Hayóns Formakami-lampor, bord av Norm Architects och andra tidlösa möbler. Slå dig ner i någon av de mjuka Little Petra-fåtöljerna eller sätt dig i den mysiga och grönskande innergården, koppla av och vila ögonen på varumärkets senaste design.

Interiören är skandinavisk, med rustika trägolv och en ljus, jordnära och dämpad palett. Enstaka inslag av blått och rosa präglar utrymmet och skapar intresse. Det är inbjudande, varmt och mysigt, och ack så stilrent.

Lille Petra hämtar ingredienser från etiska odlare, med hjälp av örter och grönsaker från sin egen trädgård. Kom dit en morgon och hugg in i en skål med "skyr" eller prova en uppdatering av den traditionella danska favoriten, smørrebrød.

"Ett Café med en vision om att servera mat samtidigt som man visar respekt. Respekt för lokala traditioner. Respekt för miljön. Och respekt för vårt välmående." – Lille Petra

Mer inspiration

Travel in Design

Travel in Design: Louis Poulsen

Inte långt från Köpenhamns centrala mittpunkt Nyhavn, ligger ett av Danmarks mest ikoniska varumärken, Louis Poulsens showroom. Pausa den sedvanliga sightseeingen och upplev den häpnadsväckande historien mitt i Köpenhamn.