Nyheter
Belysning

Kaffepress

Är du en kaffeälskare på jakt efter en kaffepress? Här hittar du vårt sortiment av presskannor, franskpressar och pressobryggare – som de också kallas. Hos oss på Rum21 hittar du alltid hög kvalitet till bra priser.

HAYI webblager
Kaffepress 1 L, Aqua
763 kr
Visar 1 produkter
Blå

InnehållKöp din kaffepress online.

Kaffepressen – en smakrik kaffeupplevelse

Enkelt, snabbt och fullt av aromer – många kaffeälskare menar att kaffepressen är den absolut bästa bryggmetoden för riktigt gott, varmt kaffe. Denna enkla bryggmetod ger dig en smakrik kaffeupplevelse, där du verkligen får njuta av djupet i kaffesmaken. 

Presskannor görs i flera olika modeller, där vissa är små och andra är större. En liten presskanna passar dig som gärna brygger max 3 koppar åt gången, medan en större är perfekt när du vill kunna bjuda vännerna eller släkten på fantastiskt gott kaffe. Kaffepressar tillverkas även i flera olika material, som alla har sina respektive fördelar och nackdelar. Traditionellt sett är kaffepressen gjord i tjockt glas, men idag hittar du även varianter i plast och rostfritt stål. 

Presskannor av glas må vara mer ömtåliga, men är fina att se på, ger ingen bismak till drycken och håller kaffet varmt länge. Här får du vad du betalar för, då en kvalitetspress har tjockare eller dubbelt glas. En presskanna i rostfritt stål eller plast är mycket hållbar, dock med nackdelen att båda materialen kan ge kaffet en bismak.

En fransk bryggmetod

Kaffepressen – som ju även är känd under namnet fransk press – är ursprungligen en fransk bryggmetod. Sedan fransmännen Mayer och Delforge patenterade pressen under 1852, har metoden sett i stort sett likadan ut. Hett vatten hälls ovanpå grovmalda kaffebönor, får sedan vila en stund och pressas därefter ner med ett filter, så att kaffesumpen samlas på botten av presskannan.

Den stora skillnaden från andra bryggmetoder är att en kaffepress har ett filter av metall, istället för pappersfilter som du vanligtvis använder. Det har en avgörande effekt för kaffets smak, då kaffets eteriska oljor passerar igenom metallfiltret och hamnar i din kaffekopp, istället för i pappersfiltret. Det är givetvis en fråga om smak – vissa menar att kaffe med bibehållna oljor smakar bäst, medan andra föredrar kaffesmaken där oljorna har filtrerats bort. 

Enkel att använda

Att brygga riktigt gott kaffe med en kaffepress är lekande lätt. Allt du behöver är en presskanna, hett vatten, ett mått, knappa fem minuter – och givetvis ett gott, grovmalet kaffe. Det går självfallet bra att själv mala kaffebönorna om du vill det. 

1. Koka upp vatten. Experterna säger att det gärna får bli 92–97 grader.

2. Måtta upp ca 6 gram grovmalet kaffe, per deciliter vatten. Häll det i kannan.

3. Häll på hälften av det varma vattnet, så att kaffet täcks, rör om och låt stå en kort stund.

4. Häll på resten av vattnet och lägg locket på plats.

5. Låt kaffet stå i ca 3–4 minuter.

6. Pressa sakta ner locket.

7. Servera och njut av rykande färskt kaffe!

En viktig sak att komma ihåg när du har använt en kaffepress, är att alltid rengöra den noggrant efteråt. På så vis håller du kannan i fint skick, länge. 

Belysning Möbler Inredning Textil Mattor Servering Barn Utemöbler Nyheter null Inspiration Varumärken null Presentkort null null Butiken Kundservice Om Rum21 Våra butiker Kundservice Returer