Nyheter
Belysning

Snabba leveranser

Fri frakt över 499 kr (stora varor över 4999kr)

30 dagars öppet köp

Lampor

Advents- och julbelysningBadrumsbelysningBordslamporGolvlamporLjuskronor & TakkronorPlafonderPortabla lamporSolcellsbelysningSänglamporTaklamporUtebelysningVägglampor

Är du på jakt efter en ny lampa till ditt hem? Här på Rum21 hittar du ljuskällor för alla sorters rum och behov, oavsett om du letar efter en lyxig ljuskrona, en plafond till din hall eller en vägglampa i mässing. Upptäck vårt handplockade sortiment av vackra och fräcka lampor av alla de slag – från tidlösa klassiker, till retro-design och modern formgivning.

Visar 5561 produkter
Aluminium
Ask
Beige
Björk
Svart
Blå
Mässing
Brons
Brun
Koppar
Guld
Grön
Grå
Metall
Multi
Natur
Nickel
Light Oak
Orange
Rosa
Lila
Röd
Silver
Stål
Transparent
Turkos
Vit
Trä
Gul
Pris
400 kr
3 000 kr
22 000 kr
162 800 kr
Fritz HansenI webblager
Sista chansen
Caravaggio Taklampa P3 6m Kabel, Vit
3 848 krREK7 695 kr
HAYI webblager
Kampanj
ao Pendel Ø47 cm, Vit
2 350 krREK4 699 kr
New WorksI webblager
Kampanj
Tense Pendel, 70 cm
3 558 krREK4 995 kr

InnehållLampan – inredningsdetaljen som lyser upp tillvaron

Vad vore våra nordiska hem utan lampor och artificiellt ljus? Med rätt belysning kan vi framhäva rummets interiör, samt skapa en dynamisk och hemtrevlig atmosfär. Men belysning handlar inte enbart om att ljussätta rum och skapa ett trivsamt hem – det påverkar också vårt välmående, humör och hur vi upplever miljön vi befinner oss i. Det är därför vi tenderar att leva upp när solen skiner, känna oss trötta av att arbeta i dåligt belysta rum, njuta av mysig utomhusbelysning och slappna av vid en värmande brasa. Rätt ljus bidrar med rätt energi och hjälper dig också att fokusera bättre när du exempelvis läser eller jobbar. Något som inte minst är viktigt vintertid, när vi nordbor lever en stor del av våra liv utan ordentligt solljus.

Diffust ljus och riktad belysning

Genomtänkt ljussättning i hemmet är avgörande för hur harmonisk och funktionell ett rum känns. Har du till exempel varit med om att ha flera lampor i rummet, men ändå uppleva att du saknar bra ljus när du ska läsa? Troligen handlar det om att du inte inrett med rätt sorts ljus. Inredningsexperter brukar säga att det behövs fem till tio ljuspunkter per rum, beroende på storlek. Bland dessa ljuspunkter ska det finnas en god blandning av både diffust ljus, som är ett mjukare ljus med en bredare spridning, och riktad belysning. 

Idag är det också populärt med så kallad punktbelysning, ofta i form av spotlights med dimbara LED-lampor. Fördelen med punktbelysning är att du kan välja vart du vill rikta ljuset och samtidigt sprida ett trivsamt, men effektfullt ljus i rummet. Den här typen av belysning funkar lika fint till sovrum, som till vardagsrum, barnrum eller kök.

Olika sorters ljus

När vi inreder börjar vi vanligtvis med rummets primära ljuskälla, vilket oftast innebär taklampor. Därefter är det dags att addera ytterligare ljuspunkter, för att skapa stämning och utifrån hur rummet används. Olika sorters belysning brukar delas in i följande tre kategorier: 

- Allmänbelysning sprider ett jämnt och vanligtvis diffust ljus över stora delar av rummet. Exempel är taklampor, lysrörsarmatur, ljuskronor i kristall och plafonder. Oftast placeras allmänbelysningen mitt i rummet, alternativt ovanför ett soffbord eller matbord.

- Funktionsljus innebär riktad belysning som lyser upp ett begränsat område med ett mer koncentrerat, ofta kallt ljus. Funktionsljus används primärt för att underlätta specifika aktiviteter. Exempel är arbetslampan på kontoret, en golvlampa på fot vid läsfåtöljen eller kökslampor ovanför diskbänken.

- Stämningsbelysning är precis som det låter ljuskällor som förstärker atmosfär och mysfaktor, med ett mjukare och varmare sken. Exempel är fönsterlampor, ljusslingor eller en lampett. Hit hör också levande ljus.