Nyheter
Belysning

&Traditions designarv

Text: Redaktionen
Foto: &Tradition

&Tradition är ett modernt danskt varumärke som har det danska designarvet varmt om hjärtat.

Sedan &Traditions begynnelse 2010 har de förvaltat kreationer från legendariska danska formgivare som Arne Jacobsen och Verner Panton. Men de har även tittat tillbaka i designarkiven och väckt nytt liv i formgivare som Hvidt & Mølgaard och Viggo Boesen. Vi har tagit en närmare titt på &Traditions designarv och de kreationer och kreatörer som skapat dem.

Arne Jacobsen (1902-1971): Bellevue-serien

Arne Jacobsen är om inte DEN mest ikoniska danska formgivaren, men ibland en av de största danska formgivarna under 1900-talet. Hans formspråk och designs la grundstenarna till vad som skulle bli den skandinaviska minimalismen och flera av hans verk anses idag vara några av 1900-talets mest ikoniska. En av Jacobsens mest kända verk är hans samarbete med SAS då han 1960 designade världens första designhotell SAS Royal Hotel, nu kallad Radisson Blu Royal Hotel, och formgav bland annat ikoniska möbler som Svanen, Ägget, Sjuan, AJ Royal och AJ-serien.

Bellevue-lampan är en av Arne Jacobsens tidiga designs; den lanserades ursprungligen 1929 och Jacobsen fann inspiration i den tyska Bauhaus-stilen där rationell, simpel och funktionell design var i fokus. Lampans eleganta svanhalslinje i kombination med metallens hårda struktur skapar en harmonisk balans mellan mjukt och hårt. Idag anses Bellevue-lampan vara startskottet på vad som skulle bli den skandinaviska minimalismen.

&Tradition lanserade Bellevue-lampan 2010 och idag finns den i tre olika modeller; en golvlampa, en vägglampa och en bordslampa.

Hvidt & Mølgaard: Boomerang, Drawn, Drop Leaf, Pinwheel och Tripod

Peter Hvidt (1916-1986) och Orla Mølgaard-Nielsen (1907-1993) var en designduo och två pionärer inom dansk design under 1900-talets mitt. Tillsammans grundade de designstudion Hvidt & Mølgaard i Köpenhamn och blev hyllade för sitt simpla men genomtänkta formspråk. Båda studerade möbeldesign och möbelkonstruktion vid prestigefulla högskolor i Köpenhamn vilket man tydligt kan se i deras designs. Deras möbler är genomtänkta - allt från materialval, möbelkonstruktion till formspråk. Designduons arv hyllas än idag världen över på kända designmuseums som bland annat Museum of Modern Art i New York och Copenhagen's Design Museum i Köpenhamn.

Sedan 2019 har &Tradition tagit ett tiotal Hvidt & Mølgaard-designs åter i produktion; tidlösa designs som stolserien Drawn, soffbordet Pinwheel, bordsserien Drop Leaf och den charmiga 50-talsfåtöljen Boomerang. &Tradition har även lanserat lampan Tripod i två olika modeller - som golvlampa och som bordslampa.

Verner Panton (1926-1998): Flowerpot-serien

Verner Panton är ett legendariskt namn inom skandinavisk design, men egentligen skulle han inte bli en möbeldesigner. Han påbörjade sin kreativa karriär som konstnär, därefter utbildade han sig till arkitekt på Kunstakademiets Arkitektskole i Köpenhamn. Men efter en tid som praktikant hos Arne Jacobsen fick Panton upp ögonen för möbeldesign och påbörjade, vad som skulle bli en ofantligt framgångsrik karriär, som formgivare. Idag är Verner Panton känd världen över för hans banbrytande designs som kombinerar lekfulla och psykedeliska färgval och former.

Flowerpot-serien är en av Verner Pantons mest älskade designs och är en av &Traditions mest populära produktserier. Panton designade den första Flowerpot-lampan, pendellampan VP1, 1968 som en hyllning till Flower Power-rörelsen. Lampan är ett tydligt exempel på Pantons talang att balansera färg och form på ett lekfullt men elegant sätt. Lampan består av två sfärer i olika storlekar som tillsammans skapar en behaglig, nästan organisk siluett som avger ett inbjudande sken.

&Tradition lanserade Flowerpot VP1 2010 och sedan dess har Flowerpot utvecklas till en hel lampserie med bordslampor, pendellampor och vägglampor.

Viggo Boesen (1907-1985): Little Petra-serien

Viggo Boesen är idag en relativt okänd formgivare men han var en välkänd aktör inom den danska funkisrörelsen under 1930-talet. Boesens formspråk har en mjuk och inbjudande känsla med en ton av barnlik naivitet. Tyvärr är det väldigt få av hans designs som kom till produktion men hans principer och ideer om organiska former var vitala inom utvecklingen av den danska modernismen.

Viggo Boesens mest välkända design är Little Petra-fåtöljen. Den lanserades för första gången på en dansk möbelmässa 1938 och blev en slående succé på möbelmässor världen över. Fåtöljens inbjudande linjer i kombination med det enkla funkisformspråket gjorde den till en oemotståndligt möbel.

2018 nylanserades Little Petra-fåtöljen av &Tradition och dess inbjudande funkisdesign blev återigen en succé. Idag har Little Petra utvecklats till en hel serie med en soffa och även en fotpall som två eleganta komplement till den ikoniska fåtöljen.

Mer inspirerande läsning om &Tradition

Travel in Design

Travel in Design: ferm LIVING, HAY House & Lille Petra

Danmark är vida känt för sin stilrena designestetik och Köpenhamn är en drömdestination för inredningsentusiaster. Ta en shoppingtur förbi ferm LIVING och HAY House eller njut av en lunch på Lille Petra Cafét. I denna guide tipsar vi dig om tre av våra favorisställen som du definitivt bör lägga till på din Köpenhamns-bucket list om du älskar inredning och skandinavisk design! Ha en god tur!

InnehållDanska designikoner från &Tradition

Belysning Möbler Inredning Textil Mattor Servering Barn Utemöbler Nyheter null Inspiration Varumärken null Presentkort null null Butiken Kundservice Om Rum21 Våra butiker Kundservice Returer