Nyheter
Belysning

Snabba leveranser

Fri frakt över 499 kr (Fraktklass XL över 4999kr)

Öppet köp i 30 dagar

Rum21 15-årsjubileum pt.1

I år firar vi på Rum21 15-årsjubileum! Sedan starten 2006 har vi hunnit öppna och stänga butiker, uppdatera logotypen både en och två gånger, och inte minst välkomnat massor av fantastiska varumärken in i Rum21-familjen. I maj firar vi vår födelsedag genom att lyfta några av de varumärken som betytt extra mycket för oss genom åren, och ge dig chansen att lära känna dem lite bättre. Men, låt oss börja från början, i Borås för ganska exakt 15 år sedan.

Rum21 startades som ett familjeföretag 2006 av Helén Rudholm och sonen Gustaf. Namnet Rum21 är inspirerat av Gustaf och Heléns efternamn, tillsammans med det gatunummer där den allra första butiken öppnade, nämligen Skaraborgsvägen 21 i Borås. Heléns intresse och känsla för inredning i kombination med Gustafs e-handelskunskaper gjorde att företaget växte stadigt, och numera är Rum21 en av Nordens ledande återförsäljare av möbler och heminredning.

Idag är butiken i Borås där allt började stängd, men Heléns och Gustafs vision om att erbjuda noga utvald kvalitetsdesign med leverans till hela Norden består. Även om våra hem och möbler har förändrats i takt med teknisk utveckling och skiftande trender, är vi övertygade om att god design står utanför tid och rum. Vi vet att möbler som tas fram på de värdegrunder som föddes i början och mitten av 1900-talet kan gå i arv mellan generationer, och på de grunderna vi vill erbjuda allt från dåtidens ikoner till morgondagens klassiker. Oavsett vilket av hemmets alla rum du vill fylla, eller var i livet du befinner dig, erbjuder vi kvalitetsmöbler som håller över tid!

"Även om våra hem och möbler har förändrats i takt med teknisk utveckling och skiftande trender, är vi övertygade om att god design står utanför tid och rum."

Menu - design som förenar

På Menu har man alltid fascinerats av formgivandets förmåga att förena rum och individ, och på så sätt skapa kreativa platser som inbjuder till möten. Genom att designa produkter med funktion, kvalitet och behov i främsta rummet vill man skapa ett starkt band mellan designer, tillverkare och konsument. Gemenskap är ett återkommande tema hos Menu som tar sig uttryck genom formgivarsamarbeten, en estetik som blandar gammalt och nytt, och genom design skapad för mänskliga möten.

Varje Menu-produkt är designad med utgångspunkt i att den kommer att användas flitigt under lång tid, så kvalitet och tidlöshet är nyckelord i skapandeprocessen. Designen har ofta sin grund i skandinavisk minimalism, men med möjlighet att för dig som köpare anpassa och individualisera produkterna genom generösa färg- och materialval.

På Rum21 är vi otroligt stolta över vårt breda utbud från en av våra danska favoriter, och just nu klappar våra hjärtan lite extra för följande serier från Menu:

Androgyne - feminint och maskulint i symbios

Androgyne är en serie matbord och sidobord med en lekfull siluett som blandar raka linjer och mjuka, böjda former. Serien är inspirerad av androgyniteten, där maskulint möter feminint. Produkterna i serien finns i flera olika naturmaterial och är designade av den Köpenhamnsbaserade, norska formgivaren Danielle Siggerud.

The Harbour Collection - en klassiker som ständigt utvecklas

Harbour-kollektionen bygger på en enkel filosofi om rena linjer, komfort och funktion men kan varieras i oändlighet. Välj mellan flera olika modeller, material och färger för att anpassa Harbour-stolen till just ditt hem.

Afteroom - hyllad minimalism

Afteroom är en serie stolar och bord, formgivna av den Stockholmsbaserade designstudion med samma namn. Afteroom är en hyllning till funktionalismen och Bauhaus konstskola för hantverk. Serien har kommit att bli en av Menus bästsäljare, med sin absoluta minimalism som helt saknar onödiga detaljer. Men låt inte enkelheten lura dig, trots sina stringenta linjer står även komforten i fokus hos Afteroom-serien.

The Audo - en plats för kreativa möten

The Audo är namnet på Menus fantastiska showroom i Köpenhamn. Men huset är inte bara en lokal som visar upp varumärkets senaste design, det är en kreativ mötesplats som på tre våningar rymmer hotellrum, restaurang och café, arbetsytor, konceptbutik och en vacker innergård som knyter samman de olika våningarna.

The Audo skapades med syfte att sudda ut gränsen mellan privat och publikt, och möjliggöra både spontana och planerade möten mellan människor på en plats där kreativiteten får flöda fritt. Hit kan du komma och ta en kaffe, spana in konceptbutiken där Menus design blandas med vintagemöbler och detaljer, äta på restaurangen eller boka ett av de vackra hotellrummen under din Köpenhamnsvistelse. Med jämna mellanrum byter man ut konsten på väggarna, så vid nästa besök får du uppleva en ny utställning.

String - en anpassningsbar klassiker

String har sedan tidigt på vår resa varit ett av våra mest uppskattade varumärken. Det klassiska hyllsystemet började åter produceras genom String Furniture 2004, efter en tids tillverkningspaus. Det var inte bara tillverkningen som pånyttföddes, utan även formgivning och nya designidéer fick växa fram. Inte minst den populära String Pocket, som ritades av Nisse Strinning själv, 55 år efter att han och hustrun Kajsa ritade den allra första versionen av Stringhyllan.

Vad är det då som gör Stringhyllan så omåttligt populär? Många skulle nog svara att det är det funktionella i designen som är den främsta anledningen. Din Stringhylla kan anpassas efter varje enskilt rum, byggas om, tas ner, skruvas upp igen och byggas på med fler delar när du behöver. Ett tips är att använda vår Stringkonfigurator för att enkelt måttanpassa din Stringhylla så att den passar just ditt rum.

Strings hållbarhetsarbete

Produkter från String Furniture ska uppfylla följande fem parametrar: form, funktion, kvalitet, rättvist pris och hållbarhet. Kravlistan är framtagen för att du som kund ska känna dig trygg med att String genom hela tillverkningsprocessen arbetar för att ta fram hållbara produkter utan att göra avkall på design och prisvärdhet. Samtidigt arbetar man aktivt för att miljöavtrycket ska vara så litet som möjligt genom tidlös design, långsiktiga, nära relationer med sina leverantörer och effektivisering av resurs- och materialförbrukning.

En Stringhylla för alla rum!

För dig som hellre köper ett färdigplanerat hyllsystem har String tagit fram en rad olika hyllkombinationer i olika storlekar som passar för allt från köket till sovrummet. Läs mer och klicka dig vidare till respektive rum för att hitta det hyllsystem som passar dig bäst.

Stringhyllor för köket

Tack vare smarta accessoarer kan du enkelt förvara dina köksredskap både snyggt och lättillgängligt, så att du kan koncentrera dig på matlagningen. Här hittar du färdiga hyllpaket som passar extra bra för köket, redo att monteras i ditt kök. Välj mellan mindre hyllor som komplement till din köksinredning eller större hyllkombinationer som täcker in hela ditt köksförvaringsbehov.

Stringhyllor för sovrummet

Strings populära pockethyllor passar perfekt om du vill ha en mindre bokhylla för dina favoritböcker och smådekorationer i sovrummet, och vill du istället ha en generös avlastningsyta precis bredvid sängen hittar du den smidiga sänghyllekombinationen med dubbla lådor som finns i flera olika färger. Köp till färgmatchande galgar till din hyllkombination för sovrummet för ett extra stilrent uttryck.

Stringhyllor för vardagsrummet

Behöver du en yta för hemmakontoret så finns det hyllsystem med både skrivbord och bordsskivor i flera av de kombinationer som satts ihop speciellt för vardagsrummet. Du hittar också hyllaccessoarer som mediahyllor, tidskriftshyllor, lådor och skåp. Ett hyllsystem från String är den ultimata förvaringen i vardagsrummet helt enkelt!

Stringhyllor för hallen

Smarta förvaringslösningar i hallen är A och O för att lyckas hålla ordning på alla jackor och skor vid entrén! String har förberett en mängd olika hyllsystem som passar både mindre och större hallar med smidiga sko-, hatt- och kappförvaringslösningar.

Stringhyllor för uterummet

Strings hyllsystem finns även för utomhusbruk i tåligt, galvaniserat stål. String Outdoor är perfekt för förvaring av trädgårdsredskap, krukor och växter, eller som komplement till utomhusköket.

Georg Jensen - livsstilsprodukter med tidlös estetik

Georg Jensens klassiska produkter som skickligt förenar skönhet och funktion är givna favoriter hos oss på Rum21! Georg Jensen var en utbildad silversmed som lade grunden till sitt företag redan 1904 i Köpenhamn. Georg Jensen var inte bara en erkänt duktig silversmed, utan även utbildad skulptör och guldsmed. Hans design var starkt präglad av dåtidens jugendstil, men med de moderna, böljande former som vi så väl känner igen från hans design.

Efter att ha grundat sitt eget varumärke gjorde han sig även känd för att upptäcka och stötta andra talangfulla formgivare, varav många knöts till silversmedjan i Köpenhamn. Denna tradition har levt vidare, och flera välkända formgivare har skapat tidlösa klassiker för Georg Jensen ända fram till idag.

Med naturen som inspiration

Georg Jensen växte upp nära skog och natur, strax utanför Köpenhamn. Naturen var genom hela hans formgivarkarriär en stark inspirationskälla, och man hittar blommor, frukter, löv och andra organiska former återgivna i många av hans verk.

Välkända designsamarbeten

Genom åren har många välkända formgivare designat produkter och populära serier för Georg Jensen, och vi har valt ut några av våra absoluta favoriter:

Bernadotte

En av Georg Jensens mest uppskattade serier, Bernadotte, är designad av den svenske prinsen Sigvard Bernadotte. Hans funktionalistiska design i kombination med djärva grafiska detaljer har gjort att hans kollektion till en given klassiker i Georg Jensens sortiment.

Cobra

Cobra-kollektionen blev en omedelbar succé när den lanserades 2008 och är formgiven av Constantin Wortmann. Inspirationen är hämtad från de slingrande formerna av en orm.

Bloom

Helle Damkjaer heter formgivaren bakom den populära kollektionen Bloom. Helle fick inspiration till sina mjukt formade skålar när hon på en resa i Asien studerade bladen på några vackra blommor.

Alfredo

Serien Alfredo är formgiven av den argentinsk-schweiziske designern Alfredo Häberli och består av en mängd olika serveringsföremål och inredningsdetaljer med skulpturala former som ger liv åt din dukning. Alfredo är en av våra allra mest populära Georg Jensen-serier!

Flos - Belysning för generationer

Flos grundades på 60-talet av Dino Gavina i italienska Merano. "Flos" är latin och betyder blomma, och det speglar också idén till skapandeprocessen som bolaget grundades på, med ljuskällan som utgångspunkt i designen, som sedan blommar ut i formgivningen av den färdiga lampan. Företaget har sin grund i tillverkningsledet, och än idag är en viktig del i skapandet att produktion och innovation går hand i hand. Genom att bygga upp en tankesmedja med designers och ingenjörer som arbetade tätt tillsammans kunde man utveckla vad som idag är belysningsklassiker.

Arco

Arco designades av Achille och Pier Giacomo Castiglioni redan 1962, och var en av Flos första succélampor. Arco är en golvlampa med solid fot i italiensk Cararramarmor och en lång, vid båge i rostfritt stål som leder till kupolen som ger dimbart, direkt ljus. Arco är en riktig statement piece med sin industriella stil, rustika marmorbas och strama kromfärg.

Taccia

Även Taccia har formgivits av bröderna Castiglioni i början av 60-talet, och har med sin karakteristiska design inspirerad av strålkastare och det mjuka, indirekta ljuset blivit en storfavorit.

IC Lights

IC Lights är en serie golv-, bords-, tak- och vägglampor designade 2014 av Michael Anastassiades som snabbt blivit en av Flos mest populära serier. Den handblåsta glaskulan ger ett diffust, mjukt sken som kan dimmas.

2097

Ljuskronorna i 2097-serien har blivit en modern klassiker och serien är en av Gino Sarfattis mest välkända skapelser. Sarfatti ritade lampan 1958 och inspirerades av den klassiska ljuskronan men med moderna, industriella influenser. Ljuskronan finns i flera olika storlekar och ljuset kan dimmas.

Tidlös design av Gino Sarfatti

En av Flos allra mest kända formgivare är Gino Sarfatti, född i Venedig den 16 september 1912. År 1939 grundade han designföretaget Arteluce och öppnade samtidigt en butik i Milano på gatan Corso Matteotti. Arteluce växte stadigt och fick sakta men säkert mer och mer uppmärksamhet både i Italien och utanför landets gränser, men det var först när butiken inreddes på 50-talet av Marco Zanuso som Arteluce fick sitt internationella genombrott.

År 1973 bestämde sig Sarfatti för att sälja Arteluce till ett annat världskänt italienskt designföretag, för att själv pensionera sig och bosätta sig i sin villa vid Comosjön i Griante. Flos förvärvade därför Sarfattis livsverk på 70-talet, och sedan dess har man tillverkat och sålt hans klassiska lampor. Under sin livstid skapade Gino Sarfatti runt 400 belysningsarmaturer, men den lampa som är obestridligt mest känd är den magnifika ljuskronan 2097, även kallad Sarfatti-lampan.

Inspiration

Our Design, Your Rooms

Tryck på "dela ditt innehåll" nedan eller tagga #rum21se på Instagram för chansen att synas här och inspirera andra med din inredning!