Nyheter
Möbler

Snabba leveranser

Fri frakt över 599 kr (stora varor över 4999kr)

30 dagars öppet köp

Vårens nya utemöbler från HAY

Text: Redaktionen
Foto: HAY

Vårkollektionen 2023 från HAY bjuder på mängder av nya designs till uteplatsen, både till stora ytor som altanen eller små som balkongen.

Denna vår presenterar HAY tre utemöbelsserier; Crate-serien som är en nylansering av en gammal klassisk möbel av den holländska formgivaren Gerrit Rietveld, Weekday-serien som är en helt ny utemöbelsserie i massiv furu av den tysk-schweiziska designduon Hannes & Fritz samt flera nya färger och modeller till de två utemöbelsserierna Palissade och Balcony av de franska bröderna Erwan och Ronan Bouroullec.

CRATE av Gerrit Rietveld

Crate är ett samarbete mellan HAY och familjeföretaget Rietveld Originals som förvaltar den holländska formgivaren och arkitekten Gerrit Rietvelds designs. Crate är en omarbetad version av en stol som Rietveld designade 1934 - den ursprungliga designen bestod huvudsakligen av överblivna lastpallar. Denna omarbetade version är trogen till originaldesignen med samma enkla och funktionella linjer som ger kroppen en genomtänkt och komfortabel sittupplevelse. HAY har även utvidgat Crate till en hel serie bestående av en matstol, en loungestol och två sidobord tillverkade i massiv furu som finns i en klarlackerad variant och fyra olika färglackerade varianter.

GERRIT RIETVELD (1888-1964)

Gerrit Rietveld var en nederländsk arkitekt och formgivare som var baserad i Utrecht i Nederländerna. Rietveld var en av de mest ikoniska nederländska formgivarna under 1900-talet och han ritade flera hus och kända interiörer, bland annat pressrummet i UNESCO-huset i Paris och Van Gogh-museet i Amsterdam. Rietveld påbörjade sin karriär med att vara sin fars lärling i familjens snickeri. När han öppnade upp sin egen studio 1917 tog inte lång tid innan han blev uppmärksammad för sina möbeldesigns samt hans naturliga talang för arkitektur. Rietveld var en av anhängarna till den nederländska designrörelsen "De Stijl" och tillsammans med kända konstnärer och formgivare som Piet Mondrian, Theo van Doesburg och J J P Oud utvecklade han "De Stijl" och gjorde den till ett nationellt fenomen. Under hans livstid formgav han flera ikoniska möbeldesigns som bland annat Red and Blue Chair (1917), Crate (1934) och Zig-Zag Chair (1930- till 1940-talet).

WEEKDAY av Hannes & Fritz

Weekday är en utemöbelsserie formgiven av den tysk-schweitziska designduon Hannes & Fritz för HAY. Weekday-serien består av två matbord och två bänkar i en linjär och minimalistisk design som är ett perfekt komplement till Crate-serien. Serien är tillverkad i massiv furu och finns både i en klarlackad variant och i flera olika färglackerade varianter. Både borden och bänkarna finns i två olika storlekar med tillhörande dynor.

JOHANNES BREUER & FRITZ GRÄBER

Hannes & Fritz består av designduon och universitetsvännerna Johannes Breuer och Fritz Gräber. De träffades när de båda två studerade ett masterprogram i produktdesign vid den schweiziska skolan École cantonale d'art de Lausanne i staden Lausanne vid Genèvesjön. Deras vänskap började tack vare ett gemensamt intresse för matlagning vilket genom åren utvecklades till ett framgångsrikt professionellt partnerskap. Som alla framgångsrika partnerskap så besitter de båda två olika talanger som kompletterar varandra - Breuer har ett dynamisk och uttrycksfullt formspråk medans Gräber har en mer linjär och minimalistisk approach. Idag är duon baserad i två olika städer - Breuer i Stuttgart och Gräber i Zürch - vilket gör att deras designutveckling har en naturlig fram-och-tillbaka-process där tankar och idéer får ta form i lugn och ro.

PALISSADE av Erwan & Ronan Bouroullec

Utemöbelsserien Palissade från HAY har under de senaste åren blivit en modern klassiker inom skandinavisk möbeldesign. Palissade är formgiven av de franska designbröderna Erwan och Ronan Bouroullec och lanserades först 2016. Med sitt minimalistiska och stilrena formspråk blev serien genast en succé och består idag av flera olika stolar och bord som passar perfekt för tillställningar på altanen, loungen eller vid poolen. Serien finns i två olika varianter; galvaniserat stål eller i lackerat stål i tre olika färger - Anthracite, Olive och Sky Grey. Denna vår lanseras Palissade i en helt ny fjärde färg - en varm roströd nyans som heter Iron Red.

BALCONY av Erwan & Ronan Bouroullec

Balcony är bröderna Bouroullecs senaste utemöbelsdesign för HAY och serien är, som namnet antyder, en nättare möbel avsedd för att passa mindre uteplatser som en balkong. Balcony har många likheter med brödernas tidigare utemöbelsserie Palissade då båda har enkla men eleganta silhuetter som skapar en tydlig grafisk profil. Men istället för en linjär och bred konstruktion har Balcony en nättare och smalare konstruktion med ett cirkulärt mönster som hjälper till att avleda väder och vind. Serien består av stolar och bord tillverkade i pulverlackerat stål i fem neutrala färger. Denna vår adderar HAY fem nya modeller till serien - två matstolar, två soffor och en ny pall.

ERWAN & RONAN BOUROULLEC

Erwan och Ronan Bouroullec är två Paris-baserade bröder med ursprung från Storbritannien. Ronan Bouroullec har en examen från École supérieure des Arts décoratifs i Paris och Erwan Bouroullec gick på École nationale supérieure des Arts i Cergy innan de startade sin egen studio 1998. Tillsammans har bröderna Bouroullec förändrat designindustrin genom att nya perspektiv på föremålens väsentlighet och syfte. Bröderna har formgivit möbler, belysning och inredningsdetaljer för världskända varumärken som Artek, FLOS, HAY, Iittala och Vitra. En av deras mest kända designs är utemöbelsserien Palissade för HAY.

Mer inspiration

Trend, Guide

Designnyheter 2023

Är du ute efter en uppdatering eller inspiration till ditt hem? Vi har spanat in det senaste i designväg inom möbler, belysning & textil och listar favoriterna vi vill inreda med 2023.

Möbler Belysning Inredning Servering Mattor Textil Barn Utemöbler Nyheter Erbjudanden Inspiration Varumärken null Presentkort Gift Guide Outdoor Season null null Butiken Kundservice Om Rum21 Våra butiker Kundservice Returer